matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 428,
427
,
426
,
425
,
424
,
423
,
422
,
421
, ...,
całe
Zadania
Odp.
8
Duren mongolowaty:
Tak dla upewnienia, czy jest konstrukcja x<2f, albo x<2f w zwierciadle
3
lll:
Obliczyć objętośc metanu potrzebną do otrzymania 150g chloroformu.
0
liliiiiiiii:
http://matematyka.pisz.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 pomocy
0
liliiiiiiii:
http://matematyka.pisz.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 pomocy
2
Ania_nt:
Ułóż równanie kwadratowe takie, aby: suma pierwiastków równania była równa 5 oraz aby kwadrat różnicy tych pierwiastków był
1
inkwizytor:
Jaki jest środek i promień okręgu o równaniu x
2
+y
2
−2y +4x+20=
0
liliiiiiiii:
http://matematyka.pisz.pl/forum/85534.html prosze mnie tylko pokierowac i wytlumaczyc, naprawde potrzebuje pomocy:(
3
nalepek:
Z prostokątnej kartki o wymiarach a*b (a≠b) odcięto z każdej strony pasek o szerokości x. Uzasadnij, ze powstaly prostokąt NIE jest podobny do wyjściowego
3
Kornelw:
Stożek ma wysokość 10cm. Pole przekroju osiowego tego stożka jest równe 30cm
2
. Jaką długość ma tworząca tego stożka. Proszę o wszystkie obliczenia?
0
liliiiiiiii:
http://matematyka.pisz.pl/forum/85534.html prosze o podpowiedz
0
yoyo:
Z szescianu o krawedzi 6 cm odcieto czworoscian. Punkty A,B,C sa srodkami odpowiednich krawedzi szescianu. Oblicz, ile razy pole powierzchni otrzymanej bryly
0
Henry:
Etapowe otrzymywanie chlorku winylu z węgliku glinu.
0
Sara:
(poprawione) o ile % liczba log8 jest mniejsza od liczby log2 4 + log25 * log4?
6
pysia:
PROSZĘ O POMOC! http://matematyka.pisz.pl/forum/85125.
0
romanooo:
pole trójkąta rozwartokątnego jest równe 8 cm
2
. dwa boki tego trójkąta mają długości 4 i 5 cm. Oblicz długość trzeciego boku tego trójkąta. Wynik poda j zaokrągleniem do 0,001 cm.
0
inkwizytor:
wyznacz równanie paraboli której osią symetrii jest prosta o równaniu x=2 ?
2
słoneczko;):
wyznacz wszystkie wartosci m dla ktorych funkcja kwadratowa f(x)= − x
2
+ 2X− m
2
przyjmuje wartości ujemne dla kazdej liczby xe R
1
Sara:
o ile % liczba log8 jest mniejsza od liczby log
2
4 + log25 * log?
1
Sara:
o ile % liczba log8 jest mniejsza od liczby log
2
4 + log25 * log?
1
Marta:
rozwiąż trójkąt a) a=10
√
2
, α=30,β=45
3
Basia:
Okrąg o promieniu 5 cm przecięto prosta odległą od środka okręgu o 3 cm.Oblicz długość cięciwy,której końcami są punkty przecięcia się prostej z okręgiem.
0
ziut:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o h=6. oblicz pole powierzchni bocznej tego stożka:
0
bambi:
Witam
Jak rozłożyć następujący wielomian na czynniki?
1
iza:
mianownik dodatniego ułamka jest o 3 większy od jego licznika. jezeli licznik ulamka zwiekszymy o 4 a mianownik zmniejszymy o 2, to otrzymamy
14
5
wartości ułamka. wyznacz ten ulamek.
0
inkwizytor:
przedział <−1,
∞
) jest zbiorem wartości funkcji kwadratowej określonej wzorem
? jak wyliczyć wzór tej funkcji
0
22tysia:
oblicz obiętość i pole powierzchni całkowitej stożka o wysokości 4cm, jeśli wiesz,że kąt rozwarcia w wierzchołku przekroju stożka ma 60 stopni.
0
Michałek:
Posiadam 1 m
3
piasku. Jaką powierzchnię zakryje jeśli będe rozsypywał piasek na grubość 5 cm?
2
konrad:
Oblicz argument ,dla którego wartość funkcji wynosi
√
3
1
paweł:
W trojkat prostokatny o przyprostokatnych dlugosci 4 i 6 wpisano kwadrat tak, ze dwa jego boki zawieraja sie w przyprostokatnych. Znajdz dlugosc boku tego kwadratu.
3
Anarion:
Naszkicuj wykres funkcji f. Z wykresu odczytaj miejsca zerowe funkcji , jej przedział monotoniczności oraz rozwiązanie nierówności f(x)≥−3
0
Biały:
pochodna z e
x
3
i sie zastanawuam czy to jest ten sam wynik czy moze jednak
0
ka:
POMOCY
! musze wyznaczyc wszystki punkty ciagłosci funkjci:
0
Michałek:
Posiadam 1 m
3
piasku. Jaką powierzchnię zakryje jeśli będe rozsypywał piasek na grubość 5 cm?
1
Monia:
jesli prostokatna kartke papieru o bokach dlugosci a i b (a<b) zlozymy na pol tak ze zgiecie bedzie rownolegle do krotszego boku, to uzyskamy mniejsza prostokatna kartke papieru. wykaz ze
1
Magda:
Dane sa wielomiany W(x)=x
2
+2, P(x)=3x−2, R(x)=x
3
+x
2
+3x+2
1
słoneczko;):
wyznacz zbiór wszystkich argumentów dla których funkcja liniowa f(x) = 3x + 1 przyjmuje wartośc ujemna dla każdej liczby xe R
4
Nika 03:
Funkcja kwadratowa opisuje wzór f(x) = −(x+m)
2
− 4p. Podaj wartosci parametrów m oraz p wiedzac ze dla argumentu 3 funkcja f przyjmuje wartosc najwiekszą równa 36. Nastepnie oblicz
0
Michałek:
Mam 1 M
3
piasku.jaką powierzchnie pokryje jeśli będe robił warstwę o grubości 5 cm?
1
gucio:
Dane są proste k: y=(m
2
+m)x−3 i l: y=4x+5. Wyznacz parametr m tak aby te proste były prostopadłe.
13
Nika 03:
Pomocki
Obwód prostokąta wynosi 4 m. Naszkicuj wykres funkcji f, która opisuje zaleznosc miedzy polem prostokata a długością jednego z boków prostokąta. Pamietaj o określeniu
5
inkwizytor:
Wyznacz wszystkie wartości współczynnika c dla których funkcja f ma dwa różne miejsca zerowe
2
wiola:
lim (
√
2n
2
+3n−1
−
√
2n
2
−n
) n→
∞
0
Mihau:
Trzy cięciwy okręgu o promieniu R tworzą trójkąt wpisany w ten okrąg, długości tych cięciw wynoszą odpowiednio
1
2
R i R
√
3
. Oblicz długość trzeciej cięciwy.
2
22tysia:
0
Kuba:
1)Plan parku został wykonany w skali 1:1000. Ile metrów kwadratowych w rzeczywistości odpowiada 1cm
2
na tym planie?
2
Marta:
rozwiąż trójkąt a) a=10√2, α=30,β=45
0
22tysia:
Długość przekątnej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 8 cm, a długość przekątnej podstawy 2
√
2
. Oblicz objętość i pole pow całkowitej tego graniastosłupa.
5
Nika 03:
Do wykresu funkcji kwadratowej f należy punkt A(6,−6) a dla argumentu 10 funkcja funkcja przyjmuje najwiekszą wartosć równa 2 Wyznacz wzór funkcji f w postaci ogólnej
3
inkwizytor:
Dana jest funkcja f(x)=x
2
+5x +c .Wyznacz c jeśli spełniony jest warunek a) funkcja ma dokładnie jedno miejsce zerowe
0
konrad:
2x+b
Funkcja F(x)=
jest funckja homograficzna, malejaca w kazdym z przedziałów
x + c
(−
∞
;1),(1;+
∞
), a do jej wykresu nalezy punkt A (9,2
1
2
). a) Oblicz wartości współczynników b i c
2
Jeanne:
W obwodzie, przez który przenika strumień indukcji magnetycznej, powstała siła elektromotoryczna indukcji o wartości 12V. Oblicz początkową wartość strumienia indukcji
0
22tysia:
oblicz obiętość i pole powierzchni całkowitej stożka o wysokości 4cm, jeśli wiesz,że kąt rozwarcia w wierzchołku przekroju stożka ma 60 stopni.
0
szekon:
podaj współrzędne wierzchołka paraboli bez obliczania delty: y = (
√
2
−1)x
2
−
√
2
x + 1
1
AGATA:
PODSTAWA OSTROSŁUPA JEST TRÓJKAT PROSTOKĄTNY KTÓREGO PRZEKĄTNE MAJĄ DŁUGOŚCI 6 DM I 8 DM.WSZYSTKIE ŚCIANY BOCZNE OSTROSŁUPA SĄ NACHYLONE DO PŁASZCZYZNY PODSTAWY POD KATEM OSTRYM α
2
jola:
1.W pudełku znajdują się 4 kule niebieskie i 16 kul czerwonych. Losujemy kolejno 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A, że wśród wylosowanych kul co najmniej jedna jest niebieska.
4
Ruda:
Wyznacz ciąg arytmetyczny (an)
5
mt:
?jak do takich zadań podchodzić ? witajcie,
0
Magda:
Rozłoz na wielomiany :na czynniki niech ktos sprawdzi czy dobrze zrobilam a)W(x)=x
3
−3x
2
−x+3=x
2
(x−3)−1(x−3)=(x−3)(x
2
−1)=(x−1)(x+1)(x−3)
1
anus929:
Oblicz podatek od odsetek, który zapłacisz, wpłacając 10 000zl na rok na konto oprocentowane w wysokości 6% w skali roku, jeśli kapitalizacja jest półroczna.
0
Henry:
Gęstośc par pewnego alkanu w warunkach normalnych, wynosi 1,94 g/dm
3
. Podaj wzór i nazwę tego węglowodoru.
15
lisekkaboom:
Rozwiąż nierównośc −x
2
−2x+15≥0
3
mariusz 1234567:
rozwiąż nierówność a)2x−3>7
4
Adelka :
Odcinek AC o końcach A(−4,1) oraz C (2,5) jest przekątną kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne wierzchołków B i D tego kwadratu.
1
Magda:
Do wykresu funkcji kwadratowej naleza punkty :K= (−3,−1) L(0,8) P(1,15).Napisz wzor tej funkcji i naszkicuj jej wykres.W jakim przedziale wartosci funkcji sa wieksze od 3?
0
gumkal:
podaną funkcje zapisz w postaci ogólnej: f(x)=
4
x+1
+1
0
ania1Z:
oblicz log 48 (chodzi oczywiście o log przy podstawie 10)
0
gumkal:
5x+4
podaną funkcję zapisz w postaci kanonicznej f(x)=
x−1
1
Eliza55:
Wyznacz odleglosc punktu przeciecia sie prostyk k:3x−y−2=0 i l: x+2y−10=0 od osi OX bardzo p[rosze o pomoc
0
magda 56:
Podaj największą liczbę całkowitą spełniającą nierówność a)0,75−(2x+0,5)>−0,375−x
1
niestety nie aisztajn:
{x−3y+2z=1
0
jola:
BARDZO PROSZE O POMOC MA TO NA ZAKLICZENIE I Z GORYBBARDZO DZIĘKUJE ZA POMOC
0
jola:
1.Przygotowano dwa rodzaje loterii. W loterii I rodzaju jest 12 losów, w tym dokładnie 3 wygrywające, w loterii II rodzaju jest 16 losów, w tym 4 wygrywające. Kupujemy dwa losy z
0
jola:
1.Zawodnik strzelający do tarczy uzyskuje co najmniej 8 punktów z prawdopodobieństwem 0,5 a co najwyżej 8 punktów z prawdopodobieństwem 0,7.
0
jola:
1.czterech pracowników brygady zarobiło w miesiącu po 3000zł, a ich szef 5000zł. Oblicz średnią arytmetyczną i odchylenie standardowe.
0
jola:
pięciu różnych księgaW rniach ceny tej samej książki były następujące:21,50 zł, 22,0 zł, 22,40 zł, 20, 0 zł, 21,0 zł. Oblicz średnia cenę oraz odchylenie standardowe
0
SOS!:]:
HELP!
0
jola:
1.Przygotowano dwa rodzaje loterii. W loterii I rodzaju jest 12 losów, w tym dokładnie 3 wygrywające, w loterii II rodzaju jest 16 losów, w tym 4 wygrywające. Kupujemy dwa losy z
0
jola:
1.Dziewięcioosobową grupę ustawiono w sposób losowy w szeregu. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A, że trzy wybrane osoby będą stały obok siebie.
0
jola:
1.Gra polega na rzucaniu sześcienna kostką do gry. Jeśli wypadnie 6 oczek to wygrywamy 10 zł. I możemy grać dalej, a jeśli wypadnie inna liczba oczek niż 6 to odpadamy z gry. Oblicz
0
jola:
1.Na półce stoi 25 książek, przy czym n z nich to podręczniki z matematyki. Wybieramy losowo dwa podręczniki. Prawdopodobieństwo tego, że co najmniej jeden z nich nie jest podręcznikiem
0
jola:
teraz porawione 1.Podstawa ostrosłupa jest prostokąt o polu 9 cm2. Dwie ściany boczne ostrosłupa są prostopadłe do płaszczyzny podstawy, a dwie pozostałe ściany boczne tworzą z
0
jola:
mam kilka takich zadan 1.Podstawa ostrosłupa jest prostokąt o polu 9 cm2. Dwie ściany boczne ostrosłupa są prostopadłe do płaszczyzny podstawy, a dwie pozostałe ściany boczne tworzą z
4
niestety nie aisztajn:
{x−3y+2z=1
0
ka:
wyznaczyc wszystki punkty ciagłosci funkjci:
0
ka:
wyznaczyc wszystki punkty ciagłosci funkjci:
4
adgob:
Pomóżcie! nic z tego nie rozumiem. Z pojemnika, w którym znajdują się trzy kule białe i pięć kul czerwonych, losujemy kolejno dwa
0
ka:
x
2
− 1
lim
przy x→2
x−2
1
Tomek:
http://books.google.pl/books?id=EHyL55ay4AoC&pg=PA116&lpg=PA116&dq=korzystajac+z+rysunku+zapisz+w+postaci+wyrazenia+algebraicznego+pole+zamalowanej+figury&source=bl&ots=p60V-H3VGG&sig=vUj4iBKNjGC9IfCOCifH8WnHyjA&hl=pl&ei=XsmATeDbPIztsgbi6OnuBg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CBwQ6AEwAQ#v=onepage&q&f=false
1
Ewa:
Pomocy
Czy ktoś mógłby mi pomóc w temacie macierzy? dzisiaj mam zaliczenie i mam kilka pytań.
1
Eliza55:
geometria analityczna Eliza55: Wyznacz odleglosc punktu przeciecia sie prostyk k:3x−y−2=0 i l: x+2y−10=0 od osi OX bardzo p[rosze o pomoc
2
kacper:
Z talii 52−ukartowej wybieramy losowo jedną kartę. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania: a. karty młodszej od piątki
2
Eliza55:
Wyznacz wartosc parametru m ∊ R,dla ktorej proste okreslone rownaniami y=m(2−x) i y=(3−m)x −7 przecinaja sie w punkcie P(3;−1)
0
Natalia:
Z jednego okna latarni morskiej widać kuter pod kątem 10stopni, a z drugiego położonego o 4m wyżej pod kątem 11stopni. Oblicz odległość kutra od latarni
0
tumanesko:
Witam mam problem z rozwiązaniem takich przykładów, będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
0
Natalia:
Trygonometria pomoże ktoś? wyznacz wartości funkcji try. kątów ostrych trójkąta prostokątnego, mając dane długości jego
3
panna waga:
Mam prace domowa i mam jej rozwiązanie, ale chcialabym to ogarnac. Co, jak i dlaczego? Moze ktos mily umialby prostym jezykiem wytlumaczyc
0
factor:
mam pytanie może głupie ale czy jezeli mam polecenie ustawic marginesy akapitu lewy,prawy,góra i dół to jest to samo co wcięcia i odstępy bo szukam opcji marginesy akapitu w opeen office i
1
Uleńka225:
Prosta DE jest równoległa do boku AB trójkąta ABC i przecina bok AC w punkcie D oraz bok BC w punkcie E. Oblicz |AC|, gdy |CD|=16cm , |CE|=12cm , |BC|=24cm. Wykonaj rysunek.
1
Jarek:
Oblicz 10% liczby a, gdy:
0
bar80:
Proszę o pomoc, bo to już jest nieco dziwne:Narciarz wjeżdża wyciągiem pod górę i zjeżdża z góry w czasie 0,24 h. Gdyby trasa była o 0,15 km dłuższa, to zjazd trwałby dłużej o 0,005 h a
6
Ewelina:
Udowodnij, że liczba
6+6
2
+6
3
+...+6
7
0
7
jest liczbą całkowitą
1
kasssik:
1
Wykaz że ciąg jest ciągiem rosnącym, gdzie a
n
= 1 −
n
1
gucio:
Wyznacz liczbę m tak aby proste o równaniach y=(|m|−1)x i y=2x+6 były równoległe.
0
Gośka:
Rozwiąż nierówność: p(X)=x−5 Q(x)=x do kwadratu −1
4
jatoja:
Wyznacz równanie prostej nachylonej do osi OX pod katem α=30
o
i przechodzącej przez punkt P = (−2,2).
0
zbys:
Rzucamy dwa razy symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania: a. sześciu oczek w pierwszym rzucie
3
Gośka:
Prosze o pomoc w rozwiązaniu nierówności:
2
klaudia:
Z talii pięćdziesięciodwukartowej wybieramy losowo jedną kartę. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania :
7
Majk:
a) |x−1| + |x|≤1 b) podzielić wielomiany > (x
4
−x
3
−x+2):(x
2
−x−1)
3
sewer:
http://matematyka.pisz.pl/strona/2016.html Pierwszy przykład nie lepiej ze schematu Hornera?
6
ilo:
Czarownica. Serdeczne dzięki za zadanko, widzę, że to pojmujesz.. Ale mam jeszcze jedno z liczbami. co prawda zrobiłem je sam ale jak ty byś to rozwiązała? Nie wiem czy zrobiłem
1
karolina:
Prawdopodobieństwo trafienia do celu w jednym strzale jest równe 1/5. Niech zmienna losowa X oznacza
0
Annia:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu układu rownań
2
tlik:
W poniższym linku znajduje się zadanie ze stereometrii (Nie chciałem przepisywać, bo zbyt tego dużo). Mam jedno pytanie do podpunktu "b". Wszystko rozumiem prócz tego − dlaczego ten trapez
2
Kasia:
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak patrząc na wielomiany zobaczyć jakim sposobem najlepiej zrobić? Jestem zdesperowania, robię setne ćwiczenie i ciągle coś źle robię, a widząc rozwiązanie
1
goszka22x:
2*[3,(3)]
−2
*11
2
7
−1
*3
−2
*49
[
−
]
−2
33
2
*10
−1
(0,9)
−1
0
bogda:
Ze zbioru liczb (1,2,3,4,5,6,7) losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie a. ze zwracaniem
1
olka:
1
2
1+
=
x−1
x−2
8
ilo:
Proszę pomóżcie bo jutro muszę to zaliczyć. Mam takie zadanie: Rzucamy trzy razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania
7
amaretto18:
Proszę o pomoc.. Trzeba przedstawić wyrażenie w jak najprostszej sumy algebraicznej: a−b−
(b−a)(−2+a)
2
2
kasia:
długości krawędzi graniastosłupa trójkątnego są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy 2. Najdłuższa krawędź, będąca wysokością granaistosłupa jest rowna 12. Oblicz objętość
1
Daniel:
:::rysunek::: Czy można r policzyć w ten sposób(wiem ze można z pola ale ja chce inaczej
.
1
niestety nie aisztajn:
[2 −1 3 −2]
2
tlik:
Wątpliwość. Zamieszczam poniżej link do zadania i mam wątpliwość co do jednej rzeczy. Na samym jest mowa, że gdy n = 2, to k = 1, a czy nie powinno być, że wówczas k ∊ {1,2} ?
4
malgorzata:
Jeszcze rownania, blagam pomozcie
4
malgorzata:
POMOCY
!Blagam pomozcie rozlozyc te wielomiany
2
tlik:
Czy mógłbym mi Ktoś z Was to rozpisać dokładnie:
2
malgorzata:
Bardzo prosze pomozcie w rozwiazaniu tych przykladow
!
5
WIELOMIANY.....:
1) Wielomian W(x)= 2x
3
-6x
2
+x+a jest podzielny przez x-3 a) wyznacz wartość parametru A
0
iga:
Kupiono na raty meble za 4500zł. Pierwsza rata wyniosła 650zł a każda następna była o 50zł niższa niż poprzednia. Ile było rat i ile wyniosła ostatnia rata.
1
Monika:
Ile ścian ma ostrosłup o 10 krawędziach.
2
ntfs:
Witam czy któs z obecnych na forum zna sie na programoaniu w języku pascal bo mam problem z e skompilowaniem programu.
1
bar80:
znajdź liczbę sześciocyfrową, która w rzędzie jedności ma cyfrę 2. Gdy tę cyfrę przestawimy do rzędu setek tysięcy, to otrzymamy liczbę 3 razy mniejszą.
1
Paulina:
Sprawdz czy (sinα+cosα)/(sin3α+cos3α)=2/(2−sin2α)
47
g.:
wyznaczyć granice funkcji...
4
zosia:
Promień podstawy walca jest równy 10 cm, a przekątna jego przekroju osiowego tworzy z podstawą walca kąt o mierze 30
o
. Oblicz pole powierzchni
3
lila:
W pudełku znajdują się kule białe i czerwone. Stosunek liczby kul białych do liczby kul czerwonych jest równy 2:3. Z pudełka losujemy jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo
4
moniczka:
rozwiąż równanie
4
5
−
=0
3x+2
x−2
0
Gustlik:
Chciałem przedstawić metodę badania monotoniczności niektórych ciągów za pomocą funkcji − jest prościej niż metodą a
n+1
−a
n
. Metoda ta dotyczy ciągów, których wzory są łatwymi do
2
liliiiiiiii:
wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji kwadratowej f(x)=2x
2
−5x+3 w przedzile<−1;2> f(−1)=2+5+3=10
1
kukulusia:
Plis
Z pojemnika w którym sa dwa losy wygrywajace i cztery puste losujemy dwa po jednym losie bez
3
zosia:
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości 6 cm i 8 cm, a przekątna ściany bocznej ma długość 11 cm. Oblicz pole powierzchni
1
komornik:
Witam, mam podaną funkcję:
4
Mika:
Zbadaj mononiczność ciągu (a
n
) okreslonego wzorem : a
n
= 2+ [ 1: (n+1) ]
1
Monika:
Przekrojem osiowym stozka jest trójkat równoboczny o boku
√
3
Oblicz objetosc oraz pole powierzchni całkowitej stozka.
1
mk:
Dane jest równanie x
2
+2x+1+log m= 0 f(m)=x1x2 określona jest w zbiorze tych m, dla których dane równanie ma różne pierwiastki x1 i
14
liliiiiiiii:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i przez środek okręgu o równaniu. prosze o podanie linka z wyjasnieniem tego po kolei, bo kiedys mi ktos
4
zosia:
Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 16 cm
2
. Oblicz objętość tego graniastosłupa, jeśli jego przekątna m długość 9 cm.
1
całeczka :
mógłby mi ktoś pomóc
1
1
∫
sin
dx
x
2
x
48
Godzio:
Eta
2
Licealistka:
Ciśnienie powietrza podgrzewanego w szczelnie zamkniętym naczyniu jest funkcją liniową jego temperatury. Poniżej przedstawiono wyniki
7
Szymon:
Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny,którego przyprostokątne mają długość:
2
zosia:
Dero2005 pomoz
Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego,
1
chudi:
Oblicz pole powierzchni i objętość stoŜka, którego tworząca długości 12 cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 60
o
5
Feudalny:
Symestralna przeciwprostokatnej AC trojkata ABC dzielki bok AB na dwa odcinki i dlugosci 1 i 3. Oblicz dlugosci bokow tego trojkata.
3
Cokolwiek:
Dla jakich wartości parametru m równanie 2x
2
+(3m−1)x+6m−2=0 a) nie ma pierwiastków
4
potrzebująca:
Wyznacz wzór funkcji liniowej, wykres tej funkcji jest prostopadły do wykresu funkcji f(x)=−3x+2 oraz przechodzi przez punkt A=(2,1).
4
Maria:
Jak w temacie, muszę się dowiedzieć z jakiego podręcznika/zbioru jest to zadanie:
2
lisa:
w liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiatek jest o 3 wieksza od cyfry jednosci liczba utworzona z tych cyfr jest mniejsza od 63 jaka to liczba poda wszystkie rozwiazania
2
Licealistka:
Dana jest funkcja f(x)x
2
+2x−3 dla x∊R a)wyznacz jej najmniejszą wartość
2
Zuzia:
Ktoś pomoże? log
1
/
2
x−log
1
/
2
x
2
−3<0
3
monika:
8
2
x
+
1
=32*2
4
x
−
2
POMOCY
1
aa:
64q
n
−
1
=289 jak to policzyc?
5
kasik:
Kat wpisany w okrag o promieniu 10 ma miare 18*. Długosc łuku na ktorym oparty jest ten kat jest rowny?
1
zosia:
Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego krawędź podstawy ma długość 20 cm a ściana boczna jest nachylona do
5
andrzej:
x
2
−x+6
lim x→2
+
2−x
1
lisa:
lisa: w liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiatek jest o 3 wieksza od cyfry jednosci liczba
1
Gosia:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wszystkich krawędziach jednakowej długości. Oblicz sin kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
3
funkcje:
Wyznacz miejsce zerowe funkcji : a) f(x)= (1/4)
x
−4
2
.:
na podstawie def granicy wykaż że
4
ciąg:
Wykaż ze ciąg a
n
=3*(1/2)
n
+
4
jest geometryczny
3
zosia:
Przekątne ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego tworzą z krawędzią podstawy kąt α = 60
0
. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
1
Licealistka:
Liczbę osób, które odwiedziły kiermasz obuwia n − tego dnia od momentu jego otwarcia w przybliżeniu opisuje wzór
5
Harak:
Jak rozwiązać taka całkę?
3
hm25:
Dany jest ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
=(n+15)/11. Sprawdź , czy istnieje wyraz tego ciągu równy 1,6.
3
geta:
[(n−3):(n+5)] − [(n−4):(n+4)]=
?
5
potrzebująca:
Dla jakiego m funkcja f(x)= (2−|m+1|) x+3 jest malejąca?
3
Mika:
Wypisz pięc początkowych wyrazów ciągu, jeżeli ciąg określony jest wzorem: a
n
=1+3+...+(2n−1)
2
gościnny:
Wartość parametru m liczby: m
2
+1, 5m−2, 2m
2
+m+1 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny
9
jaaaaaam:
:::rysunek::: help! jak bedzie wygladac siatka tego graniastosłupa?
13
Misiaa:
Może ktoś pomóc?
2
Paulina:
sin 22
0
=? i cos23
0
=b
4
meg:
Dana jest funkcja o wzorze f(x) = mx
2
+ (3m+2)x + 3m + 3 Wyznacz wszystkie wartości parametru m, tak aby zbiorem wartości tej funkcji był przedział <0; +nieskończoności).
6
ukasz:
Wyznacz wszystkie rozwiązania równania 2cos
2
x − 5sinx − 4 = 0 dla x∊<0;2π>
1
pipi:
x+1
Jak narysować funkcję : f(x)=|
|
x
1
Maciek:
:::rysunek::: proszę o zrobienie zadania nie ma pojęcia jak to zrobić
3
Paulina:
Prosze o spawdzenie czy dobrze rozwiazalam te zadania
14
kasik:
W ciagu geometrycznym rosnacym (an) wyraz a4 jest rowny 4 a wyraz a2 jest rowny 32. Wskaz waor na enty wyraz ciagu:
2
ola:
Podstawa pewnego ostrosłupa o wierzchołku S jest kwadrat ABCD. Krawędz AS jest prostopadła do podstawy. Najdłuższa krawędz boczna ma dł.12 i tworzy z podstawą kąt o mierze 60 stopni.
1
Milena:
Witam
Proszę o pomoc:
2
?:
Udowodnij
4
n
*2
2n+1
*8
n
4
n
*2
n+4
=(
)*2
2n
32
n
8
n+1
3
BWNM:
an=n
2
−n
1
helppp887:
basen olimpijski ma 50 m dlugosci. przy jednym brzegu glebokosc basenu jest rowna 1,5 m, a przy przeciwległym 3 m. kat nachylenia & dna basenu do powierzchni wody, tzw. kat depresyjny, jest
4
helppp887:
w sali ustawiono krzesła i trzyosobowe ławki, razem 268 sztuk. do sali weszło 460 osób. po zajeciu miejsc okazało sie, za stosunek liczby osob stojacych do liczby osob siedzacych jest
6
kusy:
√
8−2
x
okeśl dziedzinę funkcji g(x)=
logx
0
szymonpatyk:
Janek złożył do banku 5000 zł.Po 18 miesiącach bank wypłacił 5495,52 zł.jakie jest oprocentowanie w skali roku , jeśli bank kapitalizuje odsetki co pół roku.W zadaniu należy
7
karolajnn:
na rysunku przedstawiony jest wykres pewnej funkcji kwadratowej f(x)=ax²+bx+c a≠0 a) wyznacz współczynnik a,b,c
4
niestety nie aisztajn:
3
Magda:
Czy może mi ktoś pomóc z tą nierównością? Bardzo proszę. log
1
/
3
[log
4
(x
2
−5)]>0
4
kasi :
w urnie znajduje sie 6 kul białych, 4 czarne i 5 czerwonych, z urny wyjmujemy jednocześnie 3 kule. oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
archiwum 428,
427
,
426
,
425
,
424
,
423
,
422