bardzo prosze o pomoc
moniczka: rozwiąż równanie
15 mar 08:49
jo: Odejmij te dwa ułamki czyli pierwsze sprowadź do wspólnego mianownika.
15 mar 10:42
mat: 4(x−2)−5(3x+2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =0
(3x+2)(x−2)
4x−8−15x−10
−−−−−−−−−−−−−−−−=0
3x2−6x+2x−4
−11x−18
−−−−−−−−−−− =0
3x2−6x+2x−4
15 mar 11:13
komentator OWMH: Rozwiązanie:
1.− Trzeba okreąlić zbiór gdzie to równanie jest rozwiązalne ⇔ znaleźć dziedzinę tego równania
⇔ dla jakich liczb x ma sens to równanie ⇔ warunki które musi spełniać liczba x, żeby
zacząć rozwiązać tego równania. a teraz pytanie skąd mamy wiedzieć jaki wyrażenie
ma sens ? to trzeba znać podstawy teorii liczb rzeczywistych ; bo właśnie w tym zbiorze
rozwiązujemy się to równanie, jeśli w treści zadania nie zostało podane.
Co warto pamiętać od zbioru liczb rzeczywistych? trzeba pamiętać:
1.− Własności działanie jak mnożenie , dzielenie , potęgowanie; pierwiastkowanie
logarytmowanie.
albo jak się określi pojęcia ułamka, potegi, pierwiastka, logarytmu
Widzimy że lewa strona równania składa się z wyrażeń ułamkowych; tu pamiętamy
że ułamki są liczbami reczywistymi , jeśli mianownik nie jest zero.
pierwsze ma postać 4 / (3x+2) ma sens kiedy 3x+2 ≠ 0 , stąd x ≠ −2/3;
drugie ma postać 5 /(x−2) ma sens kiedy x − 2 ≠ 0 , stad x ≠ 2
podsumując x ≠ −2/3 i x ≠ 2 ; dziedzinę tego równania jest x ∊R\ { −2/3 ; 2}
2.− możemy zacząć rozwiązać naszego równanie ; pamiętając że można mnożyć lub
dzielić obie strony równanie przez liczbą różne od zera; to bo nasze równania ma
postać ułamkowej; staramy sie nie pracować z ułamkami; dla wygodę
1.− x ∊R\ { −2/3 ; 2}
(dziedzina równania)
4 /(3x+2) − 5 / (x−2) = 0 ⇔ układ równań
2.− 4.(x−2) − 5.(3x−2) = 0
( 2.− otrzymamy to mnożąc obie strony równania przez (3x+2).(x−2) wiedząc że jest ≠ 0)
1.− x ∊R\ { −2/3 ; 2}
(dziedzina równania)
4 /(3x+2) − 5 / (x−2) = 0 ⇔ układ równań
2.− 4.x − 8− 15.x −10 = 0
1.− x ∊R\ { −2/3 ; 2}
(dziedzina równania)
4 /(3x+2) − 5 / (x−2) = 0 ⇔ układ równań
2.− −11.x = 18
1.− x ∊R\ { −2/3 ; 2}
(dziedzina równania)
4 /(3x+2) − 5 / (x−2) = 0 ⇔ układ równań
2.− x = −18/11
1.− x ∊R\ { −2/3 ; 2}
(dziedzina równania)
4 /(3x+2) − 5 / (x−2) = 0 ⇔ układ równań
2.− x = 1711
x = 1711 spełnia warunek (1.−) stad:
4 /(3x+2) − 5 / (x−2) = 0 ⇔ x = 1711; a więc rozwiązaniem tego równania; po
sprawdzeniu jest liczbą jest liczbą 1711.
Uwaga: sprawdzić czy to jest rozwiązanie równania oznacza podstawić wartości x
(z równania trywialnego) w równaniu początkowym i sprawdzić
czy zachodzić równość ( czy wartość liczbowej lewej strony równanie równa się
wartością liczbową prawej strony)
Mam nadzieją ze pomogłem.
15 mar 11:33
Gustlik: Wskazówka:
1. Ustal dziedzinę równania (oba mianowniki ≠ 0)
2. Przenieś drugi ułamek na prawą stronę oczywiście zmieniając znak i wymnóz na krzyż.
16 mar 01:11