Wyznacz miejsce zerowe funkcji
funkcje: Wyznacz miejsce zerowe funkcji :
a) f(x)= (1/4)x−4
b) f(x)=|x+4|/2x+8
c) f(x)=log3(x2+8x=16)
15 mar 22:11
rafal274: na przykład pierwsze.
| | 1 | | log 0.25 | |
( |
| )x = 4 ⇔ x = log0.254 = |
| = −1 |
| | 4 | | log 4 | |
15 mar 22:35
rafal274: YY poprawka

powinno być :
15 mar 22:37
Basia:
inny sposób:
14 = 4−1
(4−1)x = 41
4−x = 41
−x = 1
x = −1
15 mar 22:38
olka22334: acha.. a potraficie zrobić takie zadanie: wyznacz miejsce zerowe funkcji a) f(x) = 0.25x − 3 ,
b) g(x) = trzy czwarte x + 1
28 wrz 10:37
Aga1.: @
olka22334, a potrafisz rozwiązać równania?
| | 3 | |
a) 0,25x−3=0 i b) |
| x+1=0 |
| | 4 | |
28 wrz 10:42
28 wrz 11:33
olka22334: Dzięki wielkie ♥
1 paź 16:42