matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz:
22tysia:
a) (
1
8
*4
x
)
x
=2
3x−4
b) 16
x
x−3
=4* (
2
x
8
)
1
2x−5
16 mar 17:24
dero2005:
(
1
8
*4
x
)
x
= 2
3x−4
(2
−3
*2
2
x) = 2
3x−4
(2
−3+x
)
x
= 2
3x−4
2
−3x+x
2
= 2
3x−4
x
2
−3x = 3x−4 x
2
−3x−3x+4 = 0 x
2
−6x+4 = 0 Δ = 36−16 = 20
√
Δ
=
√
20
= 2
√
5
6−2
√
5
x
1
=
= 3−
√
5
2
6+2
√
5
x
2
=
= 3+
√
5
2
16 mar 17:33
dero2005:
16
x
x−3
= 4*(
2
x
8
)
1
2x−5
(2
4
)
x
x−3
= 2
2
*(2
x
*2
−3
)
1
2x−5
2
4x
x−3
= 2
2
*(2
x−3
)
1
2x−5
2
4x
x−3
= 2
2
*2
x−3
2x−5
2
4x
x−3
= 2
x−3
2x−5
+2
4x
x−3
=
+ 2
x−3
2x−5
x − 3 ≠ 0 x ≠ 3 2x − 5 ≠ 0 2x ≠ 5 x ≠
5
2
D = R\{
5
2
, 3} dalej rozwiąż równanie i oblicz x
16 mar 17:48