,,,,,,,,,
kasik: W ciagu geometrycznym rosnacym (an) wyraz a4 jest rowny 4 a wyraz a2 jest rowny 32. Wskaz waor
na enty wyraz ciagu:
a)an=2
n−1
c)an=2
n−2
d)an=2
n
11 lut 11:55
kasik: 
Pomoze ktos
11 lut 13:12
kasik:
11 lut 13:36
ICSP: NIe płacz

Zaraz spojrzę.
11 lut 13:37
ICSP: Jak poprawisz polecenie to pogadamy

. Ciag nie może być rosnący ponieważ wyraz 4 jest mniejszy
od wyrazu drugiego.
11 lut 13:40
kasik: własnie nie moge dojzej do konca cczy to jest 2 czy 1 jest zamazane
11 lut 13:42
ICSP: Na pewno ciąg jest rosnący? I czy przypadkiem nie zamieniłeś wartości wyrazów 4 i 2 tego ciągu?
11 lut 13:43
kasik:

(an) wyraz a4 jest rowny 4 to napewno jest dobrze tylko nie wiem przy tym a co ma byc dokładnie
bo nie do widze
11 lut 13:48
kasik: to chyba bedzie a7 rowne 32
11 lut 13:50
ICSP: Teraz to da się zrobić.
11 lut 13:55
ICSP: a
7 = a
4 * q
3
32 = 4 * q
3 ⇔ q
3 = 8 ⇔ q = 2
a
4 = a
1 * q
3
| | 1 | | 1 | |
an = a1 * qn−1 = |
| * 2n * 2−1 = |
| * 2n |
| | 2 | | 4 | |
11 lut 13:57
ICSP: C
11 lut 13:57
kasik: dzięki
11 lut 13:59
anonim: | | 1 | |
a czy ten wzór na an może tak wyglądać: an= |
| *2 n−1=2 −1*2 n−1=2 n−2 |
| | 2 | |
15 mar 21:24
Jack:
tak, jest ok.
15 mar 21:29