25
zosia: Promień podstawy walca jest równy 10 cm, a przekątna jego przekroju
osiowego tworzy z podstawą walca kąt o mierze 30o. Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętość walca.
15 mar 23:42
15 mar 23:45
zosia: to mi nic nie pomaga
15 mar 23:49
liliiiiiiii:

przy kącie 30 jest a
√3.
wtedy H=20
√3/3 2a=40
√3/6
v=Pp*h
v=100π*20
√3/3=2000
√3π/3
Pc=2Pp+2πr*H
200π+20π*20
√3/3=600
√3π/3
16 mar 00:37
rafalski: Na mój gust prawie dobrze, tylko w ostatnim coś chyba nie tak...
Pc=2Pp+2πr*H
200π+20π*20√3/3=600√3π/3

raczej tak bym to widział..
200π+20π*20√3/3=200π+400π√3/3
16 mar 01:24