rozloz wielomiany na czynniki
malgorzata: POMOCY


!Blagam pomozcie rozlozyc te wielomiany
a) x−y−(x+y)
2
b) x
3−x
2−x+1
16 mar 10:11
komentator OWMH:
a) x − y − (x+y)2 = −(x+y) − (x+y)2 = − (x+y) [ 1+ (x+y)]=
= − (x+y) ( 1+x+y) = − (x+y) (x+y+1)
b) x3−x2 − x +1 = x3 − x2 − (x−1) = x2(x−1) − (x−1) =
= (x−1)(x2−1) = (x−1) (x−1) (x+1) = (x−1)2 (x+1)
16 mar 10:27
malgorzata: Wielkie dzieki pozdrawiam
16 mar 10:31
Eta:
@
komentator
a) niestety ale źle !
16 mar 10:36
malgorzata: Dlaczego zle? Ja niestety ale nie moge zakminic tej matmy masakra ze mna1
16 mar 11:05