matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę funkcji
andrzej:
x
2
−x+6
lim x→2
+
2−x
15 mar 21:46
Thor:
−1
15 mar 22:01
andrzej:
Thor
możesz rozpisać tę granicę funkcji?
15 mar 22:06
andrzej:
mi to wychodzi −4, ale w odpowiedziach z koła próbnego znalałem −∞. Ktoś może mi w tym pomóc?
15 mar 22:22
Basia:
x
2
−x+6
lim
x→2
+
=
2−x
1
lim
x→2
+
(x
2
−x+6} * lim
x→2
+
=
2−x
1
(4−2+6)*lim
x→2
+
=
2−x
1
8*lim
x→2
+
= 8*(−
∞
) = −
∞
2−x
15 mar 22:27
andrzej:
dzięki za pomoc
15 mar 22:41
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick