współczynnik c
inkwizytor: Wyznacz wszystkie wartości współczynnika c dla których funkcja f ma dwa różne miejsca zerowe
a)f(x)=2x2 −4x +c
b)f(x)=−x2 −x −c
Jak się za coś takiego wziąć
16 mar 17:53
Vizer: Kiedy funkcja kwadratowa przyjmuje dwa różne miejsca zerowe?
16 mar 17:55
inkwizytor: to wiem ale delty z tego nie policze bo nie mam C
16 mar 17:56
Pablo: Widzę, że znowu muszę pomóc z tym współczynnikiem c

.
a) odczytujesz ze wzoru, że a=2, b=−4
Δ>0
Δ=16 − 8c
16−8c>0
16>8c
2>c
b)a= −1, b= −1
Δ>0
Δ=1 + 4c
1+4c>0
1>−4c
−
14>c
Koniec.
16 mar 17:56
inkwizytor: dzięki wielki
16 mar 17:57
Vizer: właśnie o to mi chodziło
16 mar 18:04