Pierwiastki równania funkcji kwadratowej
Cokolwiek: Dla jakich wartości parametru m równanie 2x2 +(3m−1)x+6m−2=0
a) nie ma pierwiastków
b) ma dwa różne pierwiastki
c) ma jeden pierwiastek podwójny
d) ma dwa pierwiastki nie mniejsze od −1
15 mar 19:14
dero2005:
Δ = b2 − 4ac
b = 3m−1
a = 2
c = 6m−2
a) Δ<0
b) Δ>0
c) Δ = 0
15 mar 19:54
Cokolwiek: I teraz delta mi wychodzi 9m
2−54m+17 i nie mam pojęcia co robić dalej
15 mar 21:09
dero2005:
9m2 − 54 m + 17 < 0 rozwiązać nierówność kwadratową
15 mar 23:22