aa
WIELOMIANY.....: 1) Wielomian W(x)= 2x3-6x2+x+a jest podzielny przez x-3
a) wyznacz wartość parametru A
b)dla znalezionej wartości parametru a,rozwiaż nierówność W(x)≥(2x2+1)(x2-3x)
2) Dany jest wielomian W(x)= -2x3 + kx2+4x-8,x∈R
a)wyznacz wartość K,tak aby reszta z dzielenia welomianu W przez dwumian x+1była równa
(-6)
b) dla znalezionej wartości K, rozłóż wielomian na czynniki liniowe.
c) Rozwiąż nierówność W(x+1)≤-3x3+5x-2
19 mar 17:07
com......:
Policz W( 3) =0 i obliczysz "a"
napisz ile Ci wyszła watrość "a"
19 mar 17:17
Spike: W(x)=2x3-6x2+x+a
A) Moją metodą: najpierw ze schematu hornera, skoro wiem, że dzieli się przez tamten
dwumian, to wiem od razu z czego podstawić do dzielenia
2x3-6x2+x+a
2 -6 1 a
3 2 0 1 "3+a" - "" postawiłem żeby wyróżnić ci to... skoro wielomian jest
podzielny przez tamten dwumian ( dzielenie w schemacie przez 3) to dzieli się bez
reszty, a co za tym idzie ostatnie wyrażenie jest równe 0
więc
3+a=0
a=-3
B) nierówność
2x3-6x2+x-3≥(2x2+1)(x2-3x)
2x2(x-3)+1(x-3)≥(2x2+1)(x2-3x)
(x-3)(2x2+1)-(2x2+1)(x2-3x)≥0
1(x-3)(2x2+1)-1x(2x2+1)(x-3)≥0
(x-3)(2x2+1)(1-x)≥0
(x-3)(2x2+1)(x-1)≤0
x=3, x=1, środkowy nawias ma Δ<0
rysuję funkcję
+++++++++++++++++++++++ I I ++++++++++
---------------------0---------------1---------------3-----------------
I- - - - - - - - - I
x∈<1,3>
19 mar 17:56
comEta: Spiki! Witam!
skoro tylko jeden parametr "a"
to prościej W(3) =0
19 mar 17:59
Spike: Wiem, wiem

Ale różne metody ćwiczę. Btw, tez witam.
19 mar 18:00
Wicher: Wg mnie to nie jest potrzebne:
(x−3)(2x2+1)(1−x)≥0
(x−3)(2x2+1)(x−1)≤0
ponieważ
(x−3)(2x2+1)(1−x)≥0
x=3,
Δ<0,
−x=−1 czyli x=1
a funkcje zaczynamy od dolu bo wspolczynnik przy najwyzszej potedze jest ujemny.
16 mar 09:45