równania wymierne
Misiaa: Może ktoś pomóc?
| x2 + 1 | | 2x | |
| + |
| = 4x − 12 |
| x−3 | | −3 +x | |
15 mar 21:18
jaaaaaam: sprowadzasz do wspolnego mianownika czyli (x−3)(−3+x) zapisujesz w jednym mianowniku pozniej
pozbadz sie po prawej stronie tego 4x zeby "x" byly po jednej stronie pozbadz sie ulamka i
liczysz dalej
15 mar 21:21
jaaaaaam: w jedym ulamku znaczy sie a nie mianowniku jak ja to napisalemD: sorka
15 mar 21:22
Misiaa: nie ogarniam trochę
15 mar 21:26
Jack:
wspolny mianownik znajdziesz?
15 mar 21:27
Misiaa: mianownik to x−3
15 mar 21:28
Jack:
tak, do dzieła
15 mar 21:29
jaaaaaam: jak nie ogarniasz to zrob pierw na 2 ulamki w pierwszym licznik pomnoz razy 2gi mianownik a w
drugim ulamku pomnoz licznik razy mianownik z pierwaszego a potem to zamien na jeden umalek
15 mar 21:31
15 mar 21:33
Misiaa: i co można to teraz na krzyż mnożyć ?
15 mar 21:34
f: 74
15 mar 21:35
ja: trzeba
15 mar 21:35
Misiaa: x2 + 1 + 2x+ (x−3)(4x−12)
x2 +1+2x= 4x2 − 12x − 12x +36
x2 + 2x − 4x2 + 12x + 12x = −1 + 36
−3x2 + 26x = 35
co dalej ?
15 mar 21:42
jaaaaaam: ale wspolny mianownik to nie jest (x−3) tylko (x−3)(−3+x)
15 mar 21:55