.
Kasia: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak patrząc na wielomiany zobaczyć jakim sposobem najlepiej zrobić?
Jestem zdesperowania, robię setne ćwiczenie i ciągle coś źle robię, a widząc rozwiązanie
wydaje się łatwe, ale nie mogę wpaść jakim sposobem zrobić.. Mógłby ktoś w jakiś jasny sposób
mi to wyjaśnić? Będe ogroooomnie wdzięczna!
15 mar 20:59
sdfsdf: np.
3x3 − 6x2 + 9x − 18 = 0
na poziomie podstawowym, przeważnie jest tak, że te liczby przy "x" mają ze sobą coś wspólnego.
Zauważ, że 39 = 618 = 13. Czyli wartość przy "x" jest 3 razy większa od
wartości przy "x3" oraz 18 jest trzy razy większe od 6. nie jest to regułą, ale często jest
tak, że pierwszy i trzeci wyraz maja się do siebie tak jak 2 i czwarty.
teraz będziemy to wyłączać przed nawias.
ustaliliśmy ze pierwszy i trzeci mają związek, więc wyłączmy z nich wspólną część. Patrzymy na
najmniejszą wartość, którą możemy wyłączyć, zdaje się ze w tym przypadku będzie to 3x.
czyli 3x2 + 9x = 3x(x2 + 3)
teraz zajmijmy sie w identyczny sposób drugą parą. Znowu jest tak z reguły, że to co mieliśmy w
poprzednim nawiasie, wyżej −−−−> (x2 + 3), tutaj też powinno zadziałać. wystarczy tylko przed
ten nawias wstawić odpowiednia wartość, żeby grało.
czyli −6x2 − 18 = −6(x2 + 3)
i możemy już zapisać, że:
3x3 − 6x2 + 9x − 18 = 3x(x2 + 3) −6(x2 + 3)
w nawiasach mamy to samo i znowu możemy postąpić w ten sposób, że zapisujemy to tak:
3x3 − 6x2 + 9x − 18 = 3x(x2 + 3) −6(x2 + 3) = (x2 + 3) (3x − 6)
czyli to co w nawiasie piszemy raz i drugi nawias tworzymy jako rachunek tych liczb co mieliśmy
je przy nawiasach. czyli mamy:
(x2 + 3) (3x − 6) = 0
mamy wielomian jako iloczyn i teraz możemy już policzyć "x"
to co w nawiasach równa się 0 i mamy proste rachunki.
x2 + 3 = 0
x2 = −3 <−−−−− niemożliwe bo liczba podniesiona do kwadratu nie może być ujemna
x ∊ ∅
oraz
3x − 6 = 0
3x = 6
x = 2
Odp.: x = 2
jedynym rozwiązaniem wielomianu 3x3 − 6x2 + 9x − 18 = 0 jest (2)
16 mar 13:09
sdfsdf: sprawdźmy czy to się zgodzi podstawmy za x nasze 2
3x3 − 6x2 + 9x − 18 = 0
3*(2)3 − 6*(2)2 + 9*2 − 18 <−−−− to musi się równać zero
3*8 − 6*4 + 18 − 18 = 24−24 = 0
zgadza się.
jak coś nie rozumiesz pytaj.
16 mar 13:11