Prostokąt / niepodobnosc
nalepek: Z prostokątnej kartki o wymiarach a*b (a≠b) odcięto z każdej strony pasek o szerokości x.
Uzasadnij, ze powstaly prostokąt NIE jest podobny do wyjściowego
załączam rysunek
http://img5.imageshack.us/my.php?image=schowek01y.jpg
udowadniać to na podstawie Pól tych prostokątów ?
28 lut 13:50
Bogdan:
a, b to długości prostokąta większego,
a - 2x, b - 2x to długości prostokata mniejszego.
Załóżmy, że te prostokąty są podobne, wtedy a/b = (a - 2x) / (b - 2x),
stąd a = b, czyli prostokąty te są podobne wtedy, gdy są kwadratami,
w przeciwnym razie nie są podobne.
28 lut 13:57
Angie: a może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego wyszło, że musiałyby być kwadratami?
16 mar 18:29
Angie: ?
16 mar 19:00