;;;;
zosia: Dero2005 pomoz


Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego,
którego krawędź podstawy ma długość 18 cm, a krawędź boczna jest nachylona
do płaszczyzny podstawy pod kątem 45
o.
dero2005:

α = 45
o
a = 18 cm
podstawa jest trójkątem równoboczym, więc
h = 1*
23h
p = 6
√3 cm
h
s =
√h2 + (13hp)2 =
√135 = 3
√15
P
c = P
p + 3P
s = 81
√3 + 81
√15 = 81(
√3 +
√15) cm
2
V =
13P
p*h = 486 cm
3
Oznaczenia
a −krawędź podstawy
h − wysokość ostrosłupa
h
p − wysokość podstawy
h
s − wysokość ściany bocznej
P
p − pole powierzchni podstawy
P
s − pole powierzchni ściany bocznej
P
c − pole powierzchni calkowitej
V − objętość