obliczyc cosinusa kata x
panna waga: Mam prace domowa i mam jej rozwiązanie, ale chcialabym to ogarnac. Co, jak i dlaczego? Moze
ktos mily umialby prostym jezykiem wytlumaczyc

To tak:
| | 2 | |
Obliczyc cosinus kata x, gdy sinx= − |
| ; 1800≤x≤2700 (3 cwiartka) |
| | 5 | |
A rozwiazanie tak:
sin
2x + cos
2x = 1
cosx=
√(1−sin2x) <−− i tu 1. pytanie: dlaczego? jakim cudem? jak takie cos
moglo zrobic sie z tego wzoru powyzej?
| | 4 | | 21 | | 1 | | 2 | |
cosx= √1− |
| = √ |
| = − |
| √21 <−− i czemu te |
| sie poteguje, |
| | 25 | | 25 | | 5 | | 5 | |
jakas zasada tego jest?
Blagam dobrzy ludzie, wytlumaczckie tak, zeby sie zrobilo to jasniejsze
15 mar 19:03
panna waga: Please ludzie, pozwolcie mi to zrozumiec.
15 mar 21:02
dero2005:
sin
2α + cos
2α = 1 → jedynka trygonometryczna na razie poza dyskusją
z tego
cos
2α = 1 − sin
2α
| | √21 | |
cosα = √1 − sin2α = √1 − (−25)2 = √1 − 425 = √2125 = |
|
|
| | 5 | |
to
25 poteguje się bo we wzorze sinus jest do kwadratu
15 mar 22:49
panna waga: Oja, zczailam, po prostu te 2(potegi) przy sinusie i cosinusie nie rzucaly mi sie specjalnie w
oczy

dziekowka wielka!
16 mar 14:49