g.: wyznaczyć granice funkcji...
1.
lim tg
2 x
x→ -
∞ ------------- = ta definicja Heinego nic mi nie mówi... jaki tu będzie wynik?
tg
2 3x
2.
lim ( 2x-5 )
x ( 2x + 1 -6 )
x (-6)
x→
∞ --------- = --------------- = [( 1+ ----- )
2x+1 ]
-6/2x+1
( 2x+1)
x 2x+1 ( 2x+1)
→ e
-3 → 1/e
3
w tym przykładzie potęga odnosi się do całości. nie potrafię takie dużego nawiasu
napisać

3.
(3x
2 -1 ) całość do potęgi ->(-2x
3+1)
------------
(3x
2 +1)
= [(1 + -2/3x
2+1) do potęgi->3x
2+1] do potęgi (-2x
3+1)
-------------
3x
2+1
(e
-2 )
-∞ być nie może... więc coś tu jest nie tak...
4.
lim (x+1)
x
x->
∞ ------------ = ?
(2x-1)
x
pomocy!
3 lis 16:51
gocha: mam problem z zadaniem oto tresc; Basia jest o 5 lat starsza od agi. Rok temu była dwa
razy starsza od agi .Ile ma lat aga?
3 lis 17:50
arek: x+5=y
y-1=2x
3 lis 17:55
g.: proszę pomóżcie
4 lis 12:23
b.: 1. granica nie istnieje
skonstrruj dwa ciągi xn, yn → -∞ takie, że lim f(xn) ≠ lim f(yn),
gdzie f(x)=tg2x / tg23x
2. w wykładniku literówka: masz -6/2x+1 a powinno być -6x/(2x+1 ), granicą jest -3.
Poważniejsza rzecz:
( 1 + (-6)/(2x+1) )2x+1 → e-6, a nie do e!
4 lis 13:27
b.: 3. być może

wszystko jest ok, wynik: (e
-2)
-∞ =
∞, bo e
-2<1.
4. jest łatwiejsze niż 3

mamy ( (x+1) / (2x-1) )
x
do czego dąży podstawa, a do czego wykładnik?
4 lis 13:30
b.: aha w 3. nie napisałaś, ale granica jest przy x->∞, prawda? (tak odpowiadałem)
4 lis 13:31
g.: 1. całkowicie tego nie rozumiem... proszę napisz jakiś podobny przykład, może mi się coś
rozjaśni...
2. czemu -6x/(2x+1 )?
"Poważniejsza rzecz:
( 1 + (-6)/(2x+1) )2x+1 → e-6, a nie do e!" przecież mam, że to się równa do
e-6...
3. tak granica → ∞.
4. to będzie (1/2)x a x → ∞, tak więc całość do ∞ ?
ja myślałam, że tak nie można... tak samo jak 1-∞, że to niby wyr. nieoznaczone...
4 lis 13:59
g.: 1. może coś takiego ma być?

lim tg
2 x
x→ -
∞ ; ---------- = 1 - ( tg x / tg 3x)
2 = 1 - (i tu już nie wiem?)
tg
2 3x
4 lis 14:13
b.: 2. ok, wynik jest poprawny i może Twoje obliczenia też, to co tu napisałaś nie do końca,
ale może to błędy w przepisywaniu
3. nieoznaczone są 00, 1∞, ∞0
i chyba na tym koniec (z wyrażeń potęgowych).
tutaj (1/2)∞ = 0, a nie ∞
1. spróbuj może z ciągami
xn = -nπ+π/4
yn = -nπ+π/3+1/n
wydaje mi się, że powinny być ok -- policz tu dla nich te granice, o których wcześniej
pisałem.
ciągi dość skomplikowane, ale nic prostszego mi nie przyszło do głowy -- ten przykład
może nie jest najprzyjemniejszy
4 lis 19:14
g.: 1. eh... to ja daruję sobie ten przykład...
mam jeszcze jedną prośbę...
zerknij na to:
lim
x→0 (1+ sinx)2/x = [(1+ (-1)/sinx)sinx ]2/x * sinx →(e-1)?
coś w tym kierunku?
5 lis 15:24
b.: raczej 1+sinx = 1+ 1/ (1/sinx)
w ten sposób będą pewne kłopoty, bo gdy x->0, to 1/sinx nie ma granicy
(dąży do ∞, gdy x->0+, i do -∞ gdy x-?0-)
proponowałbym skorzystać z prostego, ale bardzo przydatnego wzoru
a = eln a
i napisać
1+sin x = eln(1+sin x)
5 lis 18:40
g.: ln ( 1+ sinx) = 0
czyli e0 ?
a co z 2/x?
6 lis 10:57
g.: to nie ma być przypadkiem e2/x*ln(1+sinx) czyli e0 ?
6 lis 11:01
g.: czemu moje posty się coraz bardziej zmniejszają ?
6 lis 11:02
b.: Nie, ln(1+sinx) nie równa się 0 na ogół.
Właśnie, co z 2/x?
Skoro
1+sin x = e
ln(1+sin x)
to
(1+sin x)
2/x = (e
ln(1+sinx))
2/x = e
ln(1+sinx) * 2/x
Zamiast liczyć granicę tej ostatniej funkcji, wystarczy policzyć granicę wykładnika (nie
wyjdzie 0

).
6 lis 11:20
b.: o własnie tak ma być
są błędy w skrypcie,
∞ w wykładniku sprawia kłopot:
np. zamiast 1^
∞ trzeba pisać 1^{
∞} (wziąć w nawiasy
∞)
miejmy nadzieję, że Jakub to naprawi -- zgłosiłem mu pomyłkę
rozwiązanie tymczasowe: zwiększ czcionkę w przeglądarce

(Ctrl+ w firefoksie)
6 lis 11:24
g.: hmmm, to ile jest ln(1+sin x) ? za x = 0 czyli ln 1 = 1? tak?
6 lis 16:54
g.:
6 lis 20:15
b.: ale czy tam jest tylko ln(1+sin x)? a co z 2/x? czy to nie jest czasem 2/0?
6 lis 20:46
g.: tak wiem, że jest właśnie, czyli 0 podstawić nie mogę...?
6 lis 21:07
g.: o proszę już normalna czcionka
6 lis 21:09
b.: no jest 0/0, więc nie możesz podstawić -- musisz sobie poradzić inaczej

tak, Kuba poprawił
6 lis 21:23
g.: a mogę tak? 2 * ln(1+sin x) * 1/x (a 1/x ->0)... ale to też mi chyba zbyt dużo nie da:(
6 lis 21:26
b.: może pomnóż i podziel przez sinx:
... = 2 * [ ln(1+sin x) / sinx ] * [ sin x/x ]
6 lis 21:28
g.: a skąd się wzięło sin x/x?
6 lis 21:34
g.: jeżeli mnożę to nie powinno być 2* (1+(sinx)2) * sinx/x ?
6 lis 21:39
b.: ale tam jest logarytm, a nie samo 1+sin x
tak jak napisałem jest dobrze: jak skrócisz sinx, zostanie to co było
do czego dążą wyrażenia w nawiasach [...] ?
6 lis 21:45
g.: [ ln(1+sin x) / sinx ] to będzie ln1=0, bo sinusy mogę skrócić?

sinx/x 0?
6 lis 21:49
g.: nie mogę skrócić sinusów....
6 lis 21:56
g.: no ale to jest błędne koło bo będzie ln(1/sinx) czyli 1/0 ?
6 lis 21:56
b.: nie będzie ln(1/sinx) -- skąd?
nie możesz sinusów skrócić tak jak w poście z 6 lis 21:49
ln(1+sin x) / sin x -> 1 przy x->0, bo sinx->0
trzeba tu wiedzieć, że
limy->0 ln(1+y) / y = 1
i podstawić y=sinx (sinx->0 gdy x->0, więc jest ok)
wynik ostateczny: 2*1*1 = 2
7 lis 18:51
roman: ln(5)
24 lis 19:22
lina: lim (
√x+a -
√x)
x→
∞
pomocy
27 lis 16:37
%3Cpre%3E%3Cb%3Elina%3A%3C%2Fb%3E%20lim%20(%3Cspan%20style%3D%22font-family%3Acourier%22%3E%26radic%3B%3C%2Fspan%3E%3Cspan%20style%3D%22text-decoration%3A%20overline%22%3Ex%2Ba%3C%2Fspan%3E%20-%20%3Cspan%20style%3D%22font-family%3Acourier%22%3E%26radic%3B%3C%2Fspan%3E%3Cspan%20style%3D%22text-decoration%3A%20overline%22%3Ex%3C%2Fspan%3E)%0A%20%20%20%20%20%20x%E2%86%92%3Cspan%20style%3D%22font-size%3A15px%22%3E%E2%88%9E%3C%2Fspan%3E%0Apomocy%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F1%2Fmruga.gif%22%3E%0A%3C%2Fpre%3E
27 lis 16:38
sa: ile to jest granica z 1/ 0

wydaje mi sie ze
∞ ale nie jestem pewna
9 gru 19:08
%3Cpre%3E%3Cb%3Esa%3A%3C%2Fb%3E%20ile%20to%20jest%20granica%20z%201%2F%200%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F1%2Fwesoly.gif%22%3E%20wydaje%20mi%20sie%20ze%20%3Cspan%20style%3D%22font-size%3A15px%22%3E%E2%88%9E%3C%2Fspan%3E%20ale%20nie%20jestem%20pewna%0A%3C%2Fpre%3E
9 gru 19:32
qwe: x(3x - y)
15 gru 19:49
pa: lim 2x-3-1
x
10 sty 11:26
Kuba: linx→0 x / ln x
11 sty 12:59
tomek: e2x
29 sty 15:56
Saper pwr: Proszę pomóżcie mam obliczyć taka granicę nie mam pojęcia jak to zrobić
limx→+∞ ln(acrctgx)1/x
1 lut 19:10
Grzeslooo: Ja też poproszę o pomoc

z obliczeniem L'Hospitala
e
2x-1/2x
8 lut 22:19
Grzeslooo: Ja też poproszę o pomoc

z obliczeniem L'Hospitala
e
2x-1/2x kiedy x->0
8 lut 22:20
krzysiek: witam mam problem z:
lim (arcsinx)sinx
x→0+
z góry dziękuję
16 lut 20:15
16 mar 00:46
Basia:
f(x) = (arcsinx)
sinx
szukamy
lim
x→0+ ln[f(x)] = lim
x→0+ ln[ (arcsinx)
sinx ] =
lim
x→0+ [sinx*ln[arcsinx] =
| | ln[arcsinx] | | −∞ | |
limx→0+ |
| = |
| = ( l.H) |
| | | | +∞ | |
| | 1 | | sin2x | |
limx→0+ − |
| * |
| = |
| | √1−x2*arcsinx | | cosx | |
| | 1 | | sin2x | |
limx→0+ − |
| * limx→0+ |
| = |
| | √1−x2 | | arcsinx*cosx | |
| | 1 | | sin2x | |
− |
| * limx→0+ |
| = (l.H) |
| | √1−0 | | arcsinx*cosx | |
| | 2sinx*cosx | |
− limx→0+ |
| = |
| | | 1 | |
| *cosx − sinx*arcsinx | | √1−x2 | |
| |
stąd
lim
x→0+ f(x) = 1
16 mar 06:33
Basia:
takie różne rzeczy trzeba umieć policzyć, a nie wynik przepisać z wolframy
16 mar 06:39