Rownania do rozwiazania
malgorzata: Jeszcze rownania, blagam pomozcie


a) (3x−1)(4x+5)=(4x+5)(2x−1)
b) (x+3)
2−5(x+3)+4=0
16 mar 10:15
komentator OWMH:
a)(3x−1)(4x+5) −(4x+5) (2x−1) = 0 ⇔(4x+5) [3x−1 −(2x−1)] = 0 ⇔
⇔ ( 4x+5) [3x−1 −2x+1)] = 0 ⇔ (4x+5) [3x−1 −2x+1] = 0 ⇔
⇔ (4x+5) x = 0 ⇔ 4x + 5 = 0 lub x = 0 ⇔ x = −5/4 lub x = 0
stąd po sprawdzeniu ( podstawiają wartość 0 w równaniu początkowego mamy
równość liczbowej; tak samo sprawdzamy czy −5/4 ;jest rozwiazaniem równania początkowego)
mamy dwa rozwiązania x1 = −5/4 ; x2= 0 tzn. rozwiązania tego równanie są liczby 0; −5/4
16 mar 10:41
komentator OWMH:
b) (x+3)2 − 5 (x+3) + 4 = 0
ma postać równania kwadratowego a więc staramy sie zapisać w prostej postaci
a więc :Δ2 − 5 Δ + 4 = 0 ; gdzie Δ=x+3 (metoda nazywa sie zamiana zmiennych)
również możemy pisać ♥2 − 5.♥ +4 = 0 wtedy ♥ = x + 3
ale my podstawiamy t = x+3
1.− t = x+3
(x+3)2 − 5 (x+3) + 4 = 0 ⇔układ r−nie
2.− t2 − 5.t +4 = 0
uwaga: t2 − 5.t +4 = 0 ⇔ (t − 4)( t − 1) = 0; stąd mamy
1.− t = x+3
(x+3)2 − 5 (x+3) + 4 = 0 ⇔układ r−nie
2.− (t − 4)( t − 1) = 0
1.− t = x+3
(x+3)2 − 5 (x+3) + 4 = 0 ⇔układ r−nie
2.− (t − 4) = 0 lub ( t − 1) = 0
1.− t = x+3 1.− t = x+3
(x+3)2 − 5 (x+3) + 4 = 0 ⇔ukł. r−nia lub
2.− t − 4= 0 2.− t − 1 =
0
(x+3)2 − 5 (x+3) + 4 = 0 ⇔ x + 3 − 4 = 0 lub x + 3 − 1 = 0
(x+3)2 − 5 (x+3) + 4 = 0 ⇔ x = 1 lub x = −2
po sprawdzeniu mamy że rozwiązania tego równanie są x1 = 1 ; x2 = −2.
opd. rozwiązania tego równanie są liczby: −2 ; 1
16 mar 11:04
komentator OWMH:
Sorry wystąpił przesunięcie zapisu o to poprawny.
1.− t = x+3 1.− t = x+3
(x+3)2 − 5 (x+3) + 4 = 0 ⇔ukł. r−nia lub
2.− t − 4= 0 2.− t − 1 = 0
16 mar 11:09
komentator OWMH:
licząc od dołu wiersze 5, 6,7
16 mar 11:11