zestaw rozszerzony
Ewelina: Udowodnij, że liczba 6+62+63+...+6707 jest liczbą całkowitą
16 mar 11:45
daniel: w liczniku masz ciąg geometryczny o wzorze an=6n i ilorazie q = 6
16 mar 11:48
Ewelina: i z tego trzeba obliczyć Sn?
16 mar 11:54
Ewelina: mogę prosić o rozwiązanie ?
16 mar 12:06
Oleq: | | 6*(196+.....+669) | |
Też jestem ciekaw kurde doszedłem do takiego momentu |
| i nie wiem co |
| | 7 | |
dalej p
16 mar 12:21
Ewelina: doszłam do tego samego momentu
16 mar 13:10
Eta:
witam

rozpiszmy liczbę z licznika tak:
6(1+6) +6
3( 1+6) +........... + 6
69( 1+6)=
7*( 6+6
3+.... + 6
69)
czyli podzielna przez
7
co kończy dowód
16 mar 14:29