funkcja kwadratowa
Nika 03: Pomocki



Obwód prostokąta wynosi 4 m. Naszkicuj wykres funkcji f, która opisuje zaleznosc
miedzy polem prostokata a długością jednego z boków prostokąta. Pamietaj o określeniu
dziedziny funkcji f
16 mar 15:42
Nika 03:
16 mar 16:40
Nika 03:
16 mar 17:43
inkwizytor: znasz obwód wynosi on 4m a wzór 2a+2b wiec a=1 b=1
16 mar 17:47
inkwizytor: więc można to chyba przedstawić za pomocą funkcji liniowej y=ax+b ale nie jestem do końca
pewien
16 mar 17:48
Vizer: wiem jak to zrobić pomóc, czy już dałaś sobie radę?
16 mar 17:52
inkwizytor: Vizer powinno wyjść y=−x+1 czy głupoty pisze?
16 mar 17:54
Vizer: a, b− boki prostokąta
2a+2b=4
a+b=2 i np.:
b=2−a
P=a*b
P(a)=a*(2−a)
P(a)=−a2+2a, a∊(0,2)
16 mar 18:03
Nika 03: nie właśnie nie wiem to trzeba chyba tą funkcje zrobic na wykresie i opisać tak mi sie zdaję
16 mar 18:04
Nika 03: no to wiem juz jak na wykresie zaznaczyć
16 mar 18:05
Nika 03: f(x) = − x2 + 2x taki powinien wzór wyjść tak jest w odp
16 mar 18:06
Vizer: tak mi wyszło zauważ, że ja oznaczyłem boki prostokąta jako a i b. Autor podręcznika założył,
że będą to x i y.
16 mar 18:07
Nika 03: to jest wiec ok

dzieki
16 mar 18:07
Nika 03: wiem
16 mar 18:08