:P:

a nie ma tam być przyprostokątne, a nie przekątne. jeżeli tak to:
przyprostokątne mamy 6dm i 8dm, czyli z twierdzenia pitagorasa liczymy przeciwprostokątną
6
2 + 8
2 = c
2
c = 10dm
wszystkie ściany są nachylone pod jednakowym kątem,. oznacza jak przeczytałem tutaj −−−>
http://www.matematyka.pl/99883.htm ze spodek wysokości to środek okręgu wpisanego w ten trójkąt.
a tutaj mamy wzór na promień tego okręgu −−−−>
http://www.bazywiedzy.com/okrag-wpisany-w-trojkat.php
r =
a+b−c2 =
6+8−102 = 2
i teraz między wysokością, promieniem r i wysokością ściany bocznej jest kąt alfa którego cos =
817
czyli
817 =
2h
h =
17*28 = 4,25
Odp.:Wysokość = 4,25
masz może wyniki zeby sprawdzić, bo nie wiem czy dobrze

jak coś nie rozumiesz to pisz.