POMOCY !!
Adelka : Odcinek AC o końcach A(−4,1) oraz C
(2,5) jest przekątną kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne wierzchołków B i D tego kwadratu.
15 mar 20:10
sdfsdf:

przekątne kwadratu przecinają się pod kątem prostym.
liczę srodek odcinka
1750
S = (
−4+22,
1+52) = (−1, 3) <−−−środek przekątnej kwadratu.
liczę odległość od środka tej prostej do jednego z punktów (albo A albo C)jest to połowa
przekątnej
niech ta odległość = m
później wyznaczam równanie prostej prostopadłej to tej zawierającej AC
i na tej prostej w odległości m od środka są po obu stronach wierzchołki B i D
16 mar 13:20
sdfsdf: mamy środek, więc
odległość |AS| = m −−−>
1248
m =
√(−4−2)2 + (1−5)2 =
√36+16 =
√52 = 2
√13
16 mar 13:24
:P: teraz wyznaczamy równanie prostej, w której zawiera się prosta AC.
y=ax + b −−−−>
1223
1 = −4x + b
5 = 2x + b
1 + 4x = 5 − 2x
6x = 4
x =
46 =
23
b = 5−2x = 5 −
43 = 3
23
y =
23x + 3
23
liczymy teraz prostą prostopadłą do y =
23x + 3
23 i przechodzącą przez S (środek)
−−−−−>
42
y = −
32x + b
3 =
32 + b
b =
32
y' = −
32x +
32
m = 2
√13
i terez na tej prostej prostopadłej w odległości 2
√13 od S leżą punkty B i D.
2
√13 =
√(−1−x)2 + (3−y)2
52 = (−1−x)
2 + (3−y)
2
y' = −
32x +
32 <−−− mamy układ równań.
52 = (−1−x)
2 + (
32x +
32)
2
52 = 1 + 2x + x
2 +
94x
2 +
98x +
94 ///*8
16 mar 14:56
:P: nie to jest źle sorry.
ale, wydaje mi się ze z tymi punktami nie może być kwadrat.
sprawdź.
16 mar 16:30