Zapisz w jak najprostszej postaci.
amaretto18: Proszę o pomoc.. Trzeba przedstawić wyrażenie w jak najprostszej sumy algebraicznej:
a−b−(b−a)(−2+a)2
x−x−13 +3(x−19) oraz x+32 − 4x+24
Byłbym wdzięczny za dość szczegółowe przedstawienie kolejnych kroków rozwiązywania, Dziękuje za
pomoc.
16 mar 10:00
Eta:
Sprowadź do wspólnego mianownika i wykonaj działania
16 mar 10:33
amaretto18: Próbowałem wynik jest znacząco inny od tego który jest w odpowiedziach.
16 mar 10:35
Eta:
| | 2(a−b) −(b−a)(−2+a) | | 2a−2b−(−2b+ab+2a−a2) | |
1/ |
| = |
| =
|
| | 2 | | 2 | |
| | 2a−2b+2b−2a−ab+b2 | | b2−ab | | b(b−a) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
16 mar 10:40
amaretto18: Dzięki wielkie za rozwiązanie ale w taki sam sposób próbowałem je rozwiązać ale prawidłowy
wynik wynosi 12a2 −12ab
16 mar 10:46
Eta:
No tak, wkradł się chochlik w ostatnim zapisie , poprawiam:
| | 2a−2b +2b −2a−ab +a2 | | a2−ab | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| = |
| a2− |
| ab
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
teraz jest ok
16 mar 10:57
komentator OWMH:
x−(x−1)/3 +3(x−1/9) = x− x/3 + 1/3 + 3x −1/3 = 4x −(1/3)x =
= 11x/3 = (11/3) x = 323 x
oraz (x+3)/2 − (4x+2)/4 = x/2 + 3/2 − x− 1/2 = −x/2 +1
16 mar 11:23
amaretto18: Dzięki. Wynik pokrywa się w odpowiedziami.
16 mar 12:40