znajdz c
inkwizytor: Dana jest funkcja f(x)=x
2 +5x +c .Wyznacz c jeśli spełniony jest warunek
a) funkcja ma dokładnie jedno miejsce zerowe
| | 5 | |
b)najmniejsza wartość funkcji jest równa − |
| |
| | 4 | |
16 mar 16:33
Pablo: a) Δ=0
Z polecenia w zadaniu odczytujesz a=1, b=5 więc,
| | b | | 5 | |
x=− |
| , zatem x=− |
| . Podstawiasz za x do wzoru i liczysz c. |
| | 2a | | 2 | |
| | 5 | |
b)p=− |
| Z tego odczytujesz, że b=5. |
| | 4 | |
Δ=25 − 4c
| | 5 | | 25 + 4c | |
− |
| = − |
| , teraz już dasz sobie radę  . |
| | 4 | | 4 | |
16 mar 17:13
inkwizytor: nie bardzo wiem po co mam obliczać współrzędne p i q, to są współrzędne wieszołka które
stosujemy w postaci kanonicznej a ja ma postać ogólna więc jakie jest cel liczyć p iq bo nie
bardzo wiem
16 mar 17:36
Pablo: Otóż po to, żeby uzyskać ile wynosi b ( z p ), a potem, żeby obliczyć ile wynosi c ( ze wzoru
na q). Przyjrzyj się dobrze.
16 mar 17:40