Sinki i coski :)
ukasz: Wyznacz wszystkie rozwiązania równania 2cos
2x − 5sinx − 4 = 0 dla x∊<0;2π>
2cos
2x − 5sinx − 4 = 0
sin
2x + cos
2x = 1
cos
2x = 1 − sin
2x
2(1−sin
2x) − 5sinx − 4 = 0
2 − 2sin
2x − 5sinx − 4 = 0
−2sin
2 − 5sinx − 2 = 0 |* −1
2sin
2x + 5sinx + 2 = 0
Δ= 25 − 16 = 9 = 3
2
| | −5 − 3 | | −5+3 | |
sinx = |
| v sinx = |
| |
| | 4 | | 4 | |
Sinusem nie może być liczba −2.
Czy to rozwiązanie jest prawidłowe i kompletne?
Znalazłem gdzieś rozwiązanie, gdzie była zmienna pomocnicza. Czy muszę ją zastosować?
15 mar 21:04
Basia:
prawidłowe, kompletne, ale niedokończone
sinx = −12 ⇔ x = π+π6 = 7π6 lub x = 2π−π6 = 11π6
15 mar 21:10
ukasz: Mogłabyś mi wytłumaczyć skąd to się bierze?
15 mar 21:21
Izka: z okresowosci funkcji tyg
15 mar 21:30
Izka: trygonometycznych
15 mar 21:30
ukasz: aaa.. to wiele wyjaśnia

Ale nadal nie wiem jak to odczytać, aby było dobrze...
| | 1 | | 1 | |
sinx = − |
| − na y szukam − |
| w podanym przedziale |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
ale skąd π+ |
| − to nie wiem skąd się wzięło |
| | 6 | |
15 mar 21:37
Basia:
nie z okresowości, tylko z wzorów redukcyjnych, albo po prostu z wykresu
interesuje Cię przedział <0,2π>
sinx = 12 ⇔ x = π6 (to chyba oczywiste) lub x = π−π6 = 5π6
bo sin(π−x) = sinx
teraz
sin(π+x) = −sinx
stąd
sin(π+π6) = −sinπ6 = −12
i masz 7π6
sin(π+5π6) = −sin5π6 = −12
i masz 11π6
można też z tego, że sin(2π−x) = −sinx
czyli będą
2π−π6 = 11π6
2π−5π6 = 7π6
15 mar 21:44