;)
kasik: Kat wpisany w okrag o promieniu 10 ma miare 18*. Długosc łuku na ktorym oparty jest ten kat
jest rowny?
a)π
b)10π
c)2π
d)5π
11 lut 13:34
Chris:

C
ponieważ kąt wpisany ma miarę dwa razy mniejsza niz srodkowy.
11 lut 13:47
kasik: Dzięki
11 lut 13:52
anonim: A nie przypadkiem odp. A) π ?
Ponieważ:
r=10
Ob=2πr 20*18=360
Ob=20π
kąt= π − dłg. łuku
15 mar 21:41
anonim: podbijam...
15 mar 22:33
Basia:
kąt wpisany oparty na całym półokręgu ma miarę 90
kąt wpisany oparty na całym okręgu ma miarę 180
18 = 0,1*180
łuk = 0,1*2πr = 0,1*2π*10 = 2π
15 mar 22:45