link
liliiiiiiii: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i przez środek
okręgu o równaniu. prosze o podanie linka z wyjasnieniem tego po kolei, bo kiedys mi ktos
wyslal a ja nie zapisalam
15 mar 23:32
liliiiiiiii: x²+y²−2x+4y−5=0 a to jest to równanie. moze ktoś wytłumaczy jak nie pamietacie linku
15 mar 23:38
15 mar 23:39
15 mar 23:40
liliiiiiiii: wlasnie to nic mi nie mowi, ale ktos na forum tak ladnie to wytlumaczyl od samego poczatku ze
wszystko bylo jasne.
15 mar 23:41
liliiiiiiii: wlasnie o to mi chodzilo
wiedzialam, ze to akurat Ty mi pomozesz
15 mar 23:42
liliiiiiiii: dziekuje
15 mar 23:42
Eta:
15 mar 23:43
liliiiiiiii: a jak doszłam do tego ze (x−1)2+(y+2)2=100 to jak wyznaczyc z tego prosta przechodzaca przez
poczatek ukladu wspolrzeednych?
15 mar 23:59
liliiiiiiii: y=ax+b
współrzędne mamy (1;−2)
−2=a i tyle czy jak to dalej?
16 mar 00:00
Eta:
y= ax −−− to równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych
16 mar 00:25
liliiiiiiii: no to i tak jes −2=a a co dalej?
16 mar 00:26
Eta:
to
y= −2x
16 mar 00:28
liliiiiiiii: a no tak
16 mar 00:29
Eta:
16 mar 00:30