prosz to na jutro:/
lisa: w liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiatek jest o 3 wieksza od cyfry jednosci liczba utworzona z
tych cyfr jest mniejsza od 63 jaka to liczba poda wszystkie rozwiazania
15 mar 22:25
15 mar 23:12
Maria: d − cyfra dziesiatek
j − cyfra jednosci
zalozenie: j to liczba calkowita nieujemna, d to liczba calkowita dodatnia
d = j+3
10*d+j<63
10*(j+3) + j <63
11j<33
j<3
ale j jest liczba calkowita nieujemna, wiec j=0 i wtedy d=3, lub j=1 d=4 lub j=2 d=5 czyli to
moga byc liczby 30, 41, 52
15 mar 23:17