Całka
Harak: Jak rozwiązać taka całkę?
∫√X2+X
15 mar 16:28
Harak: oczywiście z dx na końcu
15 mar 16:28
Harak: pomoże ktoś?
15 mar 21:47
Basia:
x
2+x = (x+
12)
2 −
14
podstawienie
t = x+
12
dt = dx
J = ∫
√t2−14 dt = ∫
√4t2−14 dt =
12∫
√4t2−1 dt
teraz przez części
| | 8t dt | | 4t dt | |
f(t) = √4t2−1 f'(t) = |
| = |
| |
| | 2√4t2−1 | | √4t2−1 | |
g'(t) = 1 g(t) = t
| | 1 | | 4t2 | |
J = |
| *[ t*√4t2−1 − ∫ |
| dt ] |
| | 2 | | √4t2−1 | |
| | 4t2−1+1 | | 1 | |
∫ |
| dt = ∫[ √4t2−1 + |
| ] dt = 2J+ ∫U{1}{√4t2−1 |
| | √4t2−1 | | √4t2−1 | |
| | 1 | |
J = |
| *[ t*√4t2−1 − 2J + ∫ U{1}{√4t2−1 dt ] |
| | 2 | |
| | t√4t2−1 | | 1 | |
J = |
| − J + |
| ∫ U{1}{√4t2−1 dt |
| | 2 | | 2 | |
| | t√4t2−1 | | 1 | |
2J = |
| + |
| ∫ U{1}{√4t2−1 dt |
| | 2 | | 2 | |
| | t√4t2−1 | | 1 | |
J = |
| + |
| ∫ U{1}{√4t2−1 dt |
| | 4 | | 4 | |
z tą ostatnią powinieneś sobie poradzić
15 mar 22:22
Basia:
przeczytasz to ? ułamki mi się źle napisały
15 mar 22:23
Harak: bardzo dziękuję, powinienem sobie poradzić.
15 mar 22:25