Ciąg arytmetyczny
Ruda: Wyznacz ciąg arytmetyczny (an)
16 mar 16:48
Vizer: Podstawiasz za a4=a1+3r i za a2=a1+r
Wyliczasz a1 i r.
Wyznaczasz wzór (an) ze wzoru an=a1+(n−1)r
16 mar 16:51
Ruda: a1 się skraca, a r=2
z kolei jak podstawiam pod wzór an wszystko się skraca o.O
Nie wiem co robię źle
Jeśli mógłbyś napisz swoje rozwiązanie
16 mar 16:52
Vizer: Mnie wyniki chyba dobrze wychodzą:
| ⎧ | a1+3r−a1−r=4 | |
| ⎩ | (a1+3r)(a1+r)=32 |
|
a
12+8a
1+12=32
a
12+8a
1−20=0
Δ=64+80=144,
√Δ=12
| | −8−12 | | −8+12 | |
a1= |
| v a1= |
| |
| | 2 | | 2 | |
a
1=−10 v a
1=4
a
n=−10+(n−1)*2 v a
n=4+(n−1)*2
a
n=−10+2n−2 v a
n=4+2n−2
a
n=2n−12 v a
n=2n+2
16 mar 17:15
Ruda: Dzięki wielkie ! Już rozumiem
16 mar 17:21
mari: a obliczenie r?
6 kwi 20:06
mari: aaa przecież już jest obliczone
6 kwi 20:07
nina: 2x−1, 2x+5, 3x+4
12 wrz 19:45
nina: 2x−1, 2x+5, 3x+4
12 wrz 19:45
Piotr: a2 jest błędnie wyliczone, a2 wynosi 2 A nie 4 i końcowy wynik będzie 2n A nie 2n+2. Ale Poza
tym wszystko ok
28 sty 18:21
Mariusz:
a4 − a2=4
a2*a4=32
Można z wzorów Vieta
a4 +(− a2)=4
(−a2)*a4=−32
a2−4a−32=0
(a−8)(a+4)=0
a2=−8 ∧ a4 = −4
a2=4 ∧ a4=8
28 sty 19:50