granaistosłup
kasia: długości krawędzi graniastosłupa trójkątnego są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o
różnicy 2. Najdłuższa krawędź, będąca wysokością granaistosłupa jest rowna 12. Oblicz objętość
graniastosłupa i jego pole powierzchni.
22 wrz 17:37
kasia: pomoże mi ktoś?
22 wrz 17:56
Rybka: a,b,c ,d − długości krawędzi graniastosłupa o podstawie Δ
a,b,c , d − wyrazy ciagu arytmetycznego o różnicy 2,
d = 12 − wysokość graniastosłupa
Z def. ciągu arytmetycznego mamy:
b = a +r, c = b +r , d = c + r
zatem
c = d − r = 12 −2 = 10
b = c − r = 10 −2 = 8
a = b − r = 8 − 2 = 6
Δ mający boki o długościach a = 6, b = 8, c = 10 jest prostokątny, bo
a² + b² = c²
6² + 8² = 10²
36 + 64 = 100
Objętość graniastosłupa
V = Pp *h
h = d = 12
Mamy więc
V = (1/2)a*b * d = (1/2)*6*8 *12 = 288 j³
=====================================
Pole powierzcnni graniastosłupa
P = 2Pp + Pb
P = 2*(1/2)*a*b + a*d = b*d + c*d = a*b + (a +b +c)*d
P = 6*8 + ( 6 +8+10)*12 = 48 + 24*12 = 48 + 288 = 336 j²
16 mar 11:59
mika lika dzika:
7 sty 17:58