Prosze o pomoc
Eliza55: Wyznacz wartosc parametru m ∊ R,dla ktorej proste okreslone rownaniami y=m(2−x) i y=(3−m)x −7
przecinaja sie w punkcie P(3;−1)
16 mar 14:16
Dr Wykręt & Iza: 1) y=m(2−x)
2) y=(3−m)x −7
P(3;−1)
Podstawiamy pod x i y współrzędne punktu P, najpierw dla pierwszego, później dla drugiego
rozwiązania.
1) −1=m(2−3)
m=1
2) −1=(3−m)3−7
m=1
Obie proste dla m=1 przechodzą przez punkt P, więc się w nim też przecinają.
Odp. m=1
16 mar 15:03
Eliza55: dziękuje bardzo jużrozumiem
16 mar 15:13