Ciągi
Mika: Zbadaj mononiczność ciągu (an) okreslonego wzorem : an= 2+ [ 1: (n+1) ]
15 mar 21:42
Maria: an+1−an=(2+(1n+2))−(2+(1n+1))=2n+5n+2−2n+3n+1=u{(2
n+5)(n+1)−(2n+3)(n+2)}{(n+1)(n+2)}=−1(n+2)(n+1) licznik jest ujemny, mianownik jest zawsze
dodatni (bo n to liczby naturalne), wiec ten ulamek jest ujemny. czyli an+1−an<0 czyli
ciag jest malejacy.
15 mar 23:30
przemek:
15 mar 23:52
Basia:
| 1 | | 1 | | n+1−(n+2) | | −1 | |
| − |
| = |
| = |
| |
| n+2 | | n+1 | | (n+2)(n+1) | | (n+2)(n+1) | |
rachunki są prostsze
15 mar 23:56
Gustlik: Można funkcją:
| | a | |
Funkcja homograficzna y= |
| zachowuje się odwrotnie do funkcji liniowej − jest rosnąca |
| | x | |
przedziałami, gdy a<0, a malejąca przedziałami, gdy a>0. Nasza funkcja ma a=1>0, więc jest
malejąca przedziałami. Nietrudno zauważyć, że dziedzina ciągu N
+ obejmuje tylko prawą gałąź
hioperboli, więc ciąg a
n maleje.
16 mar 00:36