prawdopodobieństwo
ilo: Proszę pomóżcie bo jutro muszę to zaliczyć. Mam takie zadanie:
Rzucamy trzy razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania
a. w każdym rzucie innej liczby oczek
b. co najmniej raz nieparzystej liczby oczek
c. co najmniej raz sześciu oczek
d. co najmniej raz sześciu oczek i co najmniej raz nieparzystej liczby
16 mar 10:49
Eta:
Pomogę, tylko to potrwa , cierpliwości ......... bo sporo pisania
16 mar 11:20
Czarownica: liczba zdarzeń elementarnych przy trzech rzutach sześcienną kostką to:
|Ω|= 6 * 6 * 6 = 216
a) liczba zdarzeń takich, że za każdym razem wypadnie inna ilość oczek, czyli za pierwszym
rzutem mamy 6 możliwości (może być 1,2,3,4,5,6), za drugim razem mamy już o jedna możliwość
mniej, ponieważ za każdym razem ma być inna liczba oczek, czyli 5 możliwosci, za trzecim razem
mamy już cztery możliwosci:
|A| = 6 * 5 * 4 = 120
| | |A| | | 120 | | 15 | |
P(A)= |
| = |
| = |
|
|
| | |Ω| | | 216 | | 27 | |
b) co najmniej raz nieparzysta ilość oczek, czyli podczas naszego rzutu raz musi wypaść
{1,3,6}, a podczas dwóch pozostałych rzutów może już to być każda z sześciu liczb, czyli
mamy:
|B|= 3 * 6 * 6 = 108
| | |B| | | 108 | | 1 | |
P(B)= |
| = |
| = |
|
|
| | |Ω| | | 216 | | 2 | |
c) analogicznie jak poprzednio − raz musimy wyrzucić 6, czyli mamy tylko jedną taką możliwość,
a podczas następnych dwóch rzutów mamy po 6 możliwości i mamy:
|C|= 1 * 6 * 6 = 36
| | |C| | | 36 | | 1 | |
P(C)= |
| = |
| = |
|
|
| | |Ω| | | 216 | | 6 | |
d) połączenie b i c
|D|= 1 * 3 * 6 = 18
| | |D| | | 18 | | 1 | |
P(D)= |
| = |
| = |
|
|
| | |Ω| | | 216 | | 12 | |
16 mar 11:23
ilo: Czarownica. Serdeczne dzięki za zadanko, widzę, że to pojmujesz.. Ale mam jeszcze jedno z
liczbami. co prawda zrobiłem je sam ale jak ty byś to rozwiązała? Nie wiem czy zrobiłem
dobrze.
Ze zbioru liczb (1,2,3,4,5,6,7) losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie
a. ze zwracaniem
b. bez zwracania
A− otrzymasz dwa razy liczbę parzystą
B− pierwsza liczba będzie parzysta a druga będzie nieparzysta
C− druga liczba będzie nieparzysta
D− pierwsza liczba będzie parzysta lub druga będzie nieparzysta
16 mar 11:50
Eta:
|Ω|= 6
3= 216
a) A −− w kazdym rzucie inna liczba oczek
w jednym rzucie jedno z sześciu oczek, w drugim już tylko jedno z pięciu oczek ,
a w trzecim już tylko jedno czterech oczek ( bo nie mogą się powtarzać)
ztem: |A|= 6*5*4 = 120
b) B −−− co najmniej raz nieparzystej liczby oczek
zdarzenie przeciwne do B
B
' −−− wyrzucono same oczka parzyste {2,4,6}
zatem |B
'| = 3
3
c) C −−− co najmniej raz sześciu oczek
zd. przeciwne do C
C
' −−− ani razu nie wyrzucono sześć oczek ( to tak jakby kostka była bez 6)
|C
'|= 5
3
| | 125 | | 91 | |
P(C)= 1 − |
| = |
|
|
| | 216 | | 216 | |
d) D −−− co najmniej raz sześć oczek i co najmniej raz nieparzysta liczba oczek
D
1' −−− ani razu sześć oczek
D
2' −−− same oczka parzyste {2,4,6}
D
1' ∩ D
2' −−−− same parzyste bez 6−−tki {2,4}
| | 23 | | 8 | |
P(D1' ∩ D2') = |
| = |
|
|
| | 63 | | 216 | |
P(D) = 1− P(D
1' U D
2') = 1 − [P(D
1')+P(D
2') − P(D
1'∩ D
2')]
| | 125 | | 27 | | 8 | |
P(D) = 1 − ( |
| + |
| − |
| )
|
| | 216 | | 216 | | 216 | |
| | 144 | | 72 | | 1 | |
P(D)= 1 − |
| = |
| = |
|
|
| | 216 | | 216 | | 3 | |
Mam nadzieję,że zrozumiesz jakoś rozwiązanie przykładu d)
16 mar 12:03
Eta:
@
Czarownicy
I jest dylemat ........ kto podał poprawne rozwiazanie ?
16 mar 12:07
ilo: No właśnie. Które rozwiązanie mam brać pod uwagę? Czarownica co ty na to?
16 mar 12:12
ilo: Eta. Proszę rozwiąż mi to drugie zadanie, które napisałem wyżej .
16 mar 12:14
bogda: Ze zbioru liczb (1,2,3,4,5,6,7) losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie
a. ze zwracaniem
b. bez zwracania
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A− otrzymasz dwa razy liczbę parzystą
B− pierwsza liczba będzie parzysta a druga będzie nieparzysta
C− druga liczba będzie nieparzysta
D− pierwsza liczba będzie parzysta lub druga będzie nieparzysta
16 mar 12:50