dzielenie wielomianów, wartość bezwzględna
Majk: a) |x−1| + |x|≤1
b) podzielić wielomiany > (x4−x3−x+2):(x2−x−1)
15 mar 22:07
ukasz:

1 przedział (−
∞;0)
2 przedział <0;1)
3 przedział <1;+
∞)
1. x∊A = (−
∞;0) ⇒ (|x−1| = −x+1 i |x| = −x)
−x+1 −x ≤1
−2x ≤ 0
x ≥ 0 nie∊ A
2. x∊B = <0;1) ⇒ ( |x−1| = −x+1 i |x| = x )
−x+1 + x ≤ 1
0 ≤ 0
Nierównośc tożsamościowa, zatem wszystkie liczby są rozwiązaniami tego równania w przedziale
<0;1)
3. x∊C = <1;+
∞) ⇒ (|x−1| = x−1 i |x| = x )
x−1 + x ≤ 1
2x ≤ 2
x ≤ 1 ∊ C.
Podsumowywując: Wyznaczamy częśc wspólną wszystkich przedziałów x∊ <0; +
∞).
Mam nadzieje, że sie nie walnąłem nigdzie
15 mar 22:19
ukasz: Jasne, że się walnąłem. Ale już nie chce mi sie sprawdzać.. w podobny sposób trzeba zrobić to
zadanie. Idę już spać, takze dobrej nocki życzę
15 mar 22:24
Majk: podziękował
15 mar 23:27
Eta:
( x4−x3 −x +2 ) : ( x2−x −1) = x2 +1
−x4+x3 +x2
−−−−−−−−−
= = x2 −x +2
−x2 +x +1
−−−−−−−−−
= = 3 −−− reszta
15 mar 23:33
15 mar 23:49
15 mar 23:52
Majk: dziękuje
16 mar 14:09