dziwne
helppp887: w sali ustawiono krzesła i trzyosobowe ławki, razem 268 sztuk. do sali weszło 460 osób. po
zajeciu miejsc okazało sie, za stosunek liczby osob stojacych do liczby osob siedzacych jest
równy 1/4. ile lawek oraz ile krzeseł ustawiono w sali?
15 mar 20:10
15 mar 20:22
helppp887: dziękuję
15 mar 20:38
helppp887: basen olimpijski ma 50 m dlugosci. przy jednym brzegu glebokosc basenu jest rowna 1,5 m, a
przy
przeciwległym 3 m. kat nachylenia & dna basenu do powierzchni wody, tzw. kat depresyjny, jest
stały na calej dlugosci basenu. oblicz glebokosc basenu w jego płytszej czesci, w odległosci
10 m od brzegu?
a to umiesz?
15 mar 20:43
Eta:

Szukana głębokość:
|DF| = 1,5 m +x
Z podobieństwa trójkątów
ΔABC ~ΔAEF
x =
0,3 m
to:
|DF|= 1,8 m
15 mar 21:13