funkcje
Nika 03: Funkcja kwadratowa opisuje wzór f(x) = −(x+m)2 − 4p. Podaj wartosci parametrów m oraz p
wiedzac ze dla argumentu 3 funkcja f przyjmuje wartosc najwiekszą równa 36. Nastepnie oblicz
miejsce zerowe funkcji f
16 mar 17:46
Nika 03: bo mam spr w tym tyg z tego


?
16 mar 17:49
robek: funkcja ma ramiona w dół
więc: m = 3
−4p = 36:(−4)
p = −9
f(x) = −(x + 3) − 9
Dalej już sobie poradzisz
16 mar 17:51
robek: poprawka: p = −9 więc:
f(x) = −(x + 3) − 4 * (−9) = −(x + 3) + 36
16 mar 17:53
Nika 03: DZieki

**
16 mar 18:10