pomocy
zosia: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości 6 cm i 8 cm,
a przekątna ściany bocznej ma długość 11 cm. Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętość tego graniastosłupa
15 mar 21:49
dero2005:

P
p =
126*8 = 27
a
2 = 3
2 + 4
2
a
2 = 25
a = 5
h =
√112 − 52 =
√96 = 4
√6
V = P
p*h = 108
√6 cm
3
P
c = 2*P
p + 4*ah = 54 + 80
√6 cm
2
15 mar 22:27
zosia: Dziękuje
15 mar 22:37
rafalski: Od kiedy to
Pp = 126*8 = 27 ?!
zdaje się że powinno być 24...
a co za tym idzie
V = Pp*h = 96√6 cm3
i
Pc = 2*Pp + 4*ah = 48 + 80√6 cm2
16 mar 00:42