funckje
Licealistka: Ciśnienie powietrza podgrzewanego w szczelnie zamkniętym naczyniu jest funkcją liniową jego
temperatury. Poniżej przedstawiono wyniki
dwóch bardzo dokładnych pomiarów:
temperatura 10 20
ciśnienie 962,21 996,21
a) wyznacz wzór tej zależności
b) wyznacz miejsce zerowe tej funkcji
c) pod jakim kątem prosta będąca wykresem tej funkcji przecina oś odciętych?
15 mar 22:13
Maria: a)
f(x)=ax+b − wzór ogólny funkcji liniowej
jak y jest równe 962,21 to x jest równe 10
jak y jest równe 996,21 to x jest rowne 20
czyli te x i y mozemy podstawic do wzoru i mamy:
962,21=10*a+b
996,21=20*a+b
jak rozwiążemy ten uklad rownan
a=3,4
b=928,21
f(x)=3,4x+928,21
15 mar 23:38
Maria: b) miejsce zerowe jest dla y=0
0=3,4x+928,21
x=273,002941
c) pkt przeciecia z OY jest w pkt (0,b)=(0,928,21)
15 mar 23:40