rozwiaż równaia macierzowe
niestety nie aisztajn:
[3 −2] [−1 2]
x* [5 −4] = [−5 6]
15 mar 20:51
niestety nie aisztajn: X należy M(2,2)
15 mar 20:53
Basia:
masz równanie
X*A = B
stąd
X*A*A−1 = B*A−1
X*I = B*A−1
X = B*A−1
gdzie A = [3 −2] B = [−1 2]
[5 −4] [−5 6]
policz A−1 (macierz odwrotna do A) potem wykonaj mnożenie B*A−1
pamiętaj, że mnożenie macierzy nie jest przemienne
15 mar 21:01
niestety nie aisztajn: czyli A i B mnozymy przez macierz odwrotną
15 mar 21:03
niestety nie aisztajn: juz wiem głupi jestem wielkie dzieki
15 mar 21:05