określ
kusy: | | √8−2x | |
okeśl dziedzinę funkcji g(x)= |
| |
| | logx | |
15 mar 20:58
magda: 1)logx≠0 , x∊R
2) 8−2x≥0
2x≤8
x∊(−∞;3>
D= (−∞;3>
15 mar 21:03
Basia:
8−2x≥0 ⇔ 2x ≤ 8 ⇔ 2x ≤ 23 ⇔ x............. dokończ
x>0
logx≠0 ⇔ 100≠x ⇔ x≠............ dokończ
znajdź część wspólną ze wszystkich warunków
15 mar 21:03
Basia:
niestety magdo źle
1 należy do Twojej dziedziny, no to policz g(1)
15 mar 21:05
magda: tak, przepraszam R/1.
Rozw. tez bedzie z dolaczeniem tego warunku
15 mar 21:08
Basia:
no to teraz policz np. g(−1)
15 mar 21:11
Basia:
D = (0,1)∪(1,3>
15 mar 21:12