prawdopodobieństwo
adgob: Pomóżcie! nic z tego nie rozumiem.
Z pojemnika, w którym znajdują się trzy kule białe i pięć kul czerwonych, losujemy kolejno dwa
razy po jednej kuli:
a. ze zwracaniem
b. bez zwracania
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a− otrzymamy dwie kule białe
b− otrzymamy kule tego samego koloru
c− za drugim razem otrzymamy kulę białą.
16 mar 14:55
adgob: Ktoś pojmuje te prawdopodobieństwa? Bo ja ledwo to ogarniam. Proszę niech ktoś mi to
wytłumaczy.
16 mar 14:59
xxx: Potrafisz rysować drzewko ? To jest najbardziej przejrzysta metoda, jesli nie do konca to
rozumiesz.
16 mar 15:18
Iza:
1) Ze zwracaniem:
| | | | | |
Ω= | * | (dla każdego podpunktu ze zwracaniem omega będzie taka sama) |
| | | |
a)
b)
c)
2) Bez zwracania:
| | | | | |
Ω= | * | =56 (dla każdego podpunktu bez zwracania omega będzie taka sama) |
| | | |
a)
b)
c)
16 mar 15:35
Vizer: Nie możesz liczyć kombinacjami, jeśli w zadaniu trzeba liczyć wariacjami
16 mar 15:39