prawdopodobieństwo
ilo: Czarownica. Serdeczne dzięki za zadanko, widzę, że to pojmujesz.. Ale mam jeszcze jedno z
liczbami. co prawda zrobiłem je sam ale jak ty byś to rozwiązała? Nie wiem czy zrobiłem
dobrze.
Ze zbioru liczb (1,2,3,4,5,6,7) losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie
a. ze zwracaniem
b. bez zwracania
A− otrzymasz dwa razy liczbę parzystą
B− pierwsza liczba będzie parzysta a druga będzie nieparzysta
C− druga liczba będzie nieparzysta
D− pierwsza liczba będzie parzysta lub druga będzie nieparzysta
16 mar 11:53
Czarownica: a) ze zwracaniem
|Ω| = 7 * 7 = 49
A) |A| = 3 * 3 = 9
B) |B| = 3 * 4 = 12
C) |C| = 7 * 4 = 28
D) tutaj musimy podejść troszke inaczej − obliczamy dopełnienie zbioru |D|, czyli obliczamy ile
jest takich par liczb, które nie spełniają warunków zadania (czyli że na pierwszym miejscu
będzie nieparzysta, a na drugim parzysta)
|D'|= 4 * 3 = 12
| | 12 | | 37 | |
P(D)=1−P(|D|) = 1 − |
| = |
|
|
| | 49 | | 49 | |
16 mar 13:41
klaudia: dlaczego w a. zrobiłas 3*3, a nie tylko 3. b. i c. zrobiłem tak samo ale d. wyszło mi inaczej.
Ja sobie napisałam takie pary liczb i wyszlo mi 21/49. Proszę pomóż mi to ogarnąć.
16 mar 13:52
Czarownica: b) bez zwracania
|Ω| = 7*6=42
C) tutaj mamy sumę, ponieważ może być tak, że pierwsza jest parzysta, a druga nieparzysta
(możliwości mamy wtedy 3*4) lub obie liczby mogą być nieparzyste (wtedy mamy 4*3)
| | 3*4 | | 24 | | 4 | |
P(|C|) = |
| + {4*3}{42}= |
| = |
|
|
| | 42 | | 42 | | 7 | |
D) tutaj też liczymy dopełnienie, czyli ile jest takich zdarzeń, które nie należą do zbioru
rozwiązań (czyli ile jest takich par, gdzie najpierw jest nieparzysta, a później parzysta
liczba)
| | 4*3 | | 12 | | 5 | |
P(|D|)= 1− P(|D'|) = 1 − |
| =1− |
| = |
|
|
| | 42 | | 42 | | 7 | |
16 mar 13:54
Czarownica: a) zdarzenie zbiór A to {22,24,26,42,44,46,62,64,66}, czyli ilość elementów zbioru A to 9
16 mar 13:58
Eta:
16 mar 13:59
ilo: a para liczb (24) i (42) to nie to samo?
16 mar 14:05