funkcja wymirna równania
megg:
Proszę o małą pomoc

Rozwiąż równanie:
20 mar 16:04
Jack:
spr. do wspólnego mianownika sprowadzić
20 mar 16:05
megg: wszystkie 3 czy tylko te dwa po lewej stronie?
bo ten po lewej to x2(x+1) chyba...
20 mar 16:07
tysia : skracamy
x
2=6x
x=6
20 mar 16:07
megg: w odpowiedziach jest że x∊{2,3}
20 mar 16:10
tysia : zle skrocilam sorki
do momentu skracamy jest dobrze a potem
x2(x+1)=6x(x−1) dzielimy przez x
x(x+1)=6(x−1)
20 mar 16:12
tysia : x
2−5x+6=0
liczymy delte i wyjdzie
20 mar 16:14
megg: dzięki
20 mar 16:15