wyznaczyć ciąg geometryczny
Axa: Wyznaczyć ciag geometryczny−proszę o pomoc

!
a
5−a
3=360
a
3+a
4=180
19 mar 19:59
Axa: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu
19 mar 20:02
Eta:
a
1*q
4−a
1*q
3= 360
a
1*q
2+a
1*q
3= 180
a
1q
2( q
2−1)= 360
a
1q
2( 1+q)= 180
dzielimy stronami:
q−1= 2 =>
q= 3
to: a
1*3
2( (1+3)= 180 =>
a1= 5
a
n= a
1*q
n−1 = 5*3
n−1
19 mar 20:10
Axa: Serdecznie dziękuję Eta ale nie bardzo rozumiem dlaczego w nawiasie jest q
2−1 skad to się
wzieło?proszę wyjaśnij mi
19 mar 20:31
Eta:
Sorry ....widzę,że wkradł się chochlik
w pierwszym równaniu powinno być
a1q4 −a1*q2= 360
zatem; a1q2( q2 −1)= 360
19 mar 22:16
Axa: Eta ten błąd zauważyłam ,ale nadal nie rozumiem skąd się wzięły nawiasy i wartości w nawiasach
proszę wytłumacz mi z góry dzięki
20 mar 11:58