Kombinatoryka
Sylwuś: Z 52 kart wybrano 3 karty, wsród których były dokładnie 1 król i 1 dama.
Na ile sposobow mozna dokonac takiego wyboru?
Kompletnie nie wiem jak to zrobic
20 mar 16:10
morfepl: są 4 króle więc można je wybrać na V41 sposobów, tak samo z damą, resztę kart można wybrać na
V461 więc wszystko można wybrać na:
V41*V41*V461=4*4*46=736
20 mar 16:17
lol: kombinacje 1 król + 1 dama − 4*4 = 16 (w talii są 4 króle i 4 damy)
pozostałe karty 52 − 8 = 44 (trzecia karta nie może być ani królem, ani damą)
16 * 44 = 704
20 mar 16:20
morfepl: tak 44 nie umiem liczyć
20 mar 16:22
michal: Król na 4 sposoby
Dama na 4 sposoby
Resztę kart (52 − 8 = 44) na 44 sposoby, co razem daje
4 * 4 * 44 = 704
20 mar 16:24
Sylwuś: Dziękuje bardzo

Już wiem o co chodzi
20 mar 16:36