miejsca zerowe wielomianu
florek112: jak wyznaczyc miejsca zerowe takiego wielomianu

W(n)=n
3−7n
2+7n+15
19 mar 15:21
morfepl: z tw. Bezout chyba najłatwiej
19 mar 15:29
florek112: z tw bezout czyli jak
19 mar 15:31
florek112:
19 mar 15:56
morfepl: szukasz podzielników wyrazu wolnego d=15
podzielniki 15 to:1;−1;3;−3;5;−5;15;−15
jeżeli w(n)=0 to liczba ta jest pierwiastkiem wielomianu
W(−1)=−1−7−7+15=0
więc liczba −1 jest pierwiastkiem wielomianu teraz trzeba podzielić przez x+1
znajdziesz to na stronie
107
dalej już normalnie z trójmianu kwadratowego liczysz
ogólnie polecam stronę:
i8
19 mar 16:03
;): szukasz dzielnikow wyrazu wolnego czyli 15 p∊{±1,±3,±5,±15} sprawdzasz dla jakiej liczby
wielomian bedzie rowny 0
W(3)=27−63+21+15
W(n)=(n−3)(n2−4n−5)
W(n)=(n−3)(n+1)(n−5)
19 mar 16:09
florek112: dzieki wielkie
19 mar 16:15