symetralna odcinka
malami: wyznacz równanie symetralne odcinka AB jezeli A(−4,−6) B(2,−4)
19 mar 21:35
Gustlik:
A(−4,−6)
B(2,−4)
Licfzę wsp. kierunkowy odcinka AB:
| | yB−yA | | −4+6 | | 2 | | 1 | |
a1= |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | xB−xA | | 2+4 | | 6 | | 3 | |
Środek odcinka:
| | −4+2 | | −6−4 | |
S=( |
| , |
| )=(−1, −5)
|
| | 2 | | 2 | |
Korztystam z warunku prostopadłości i liczę współcz. kierunkwy symetralnej:
y=−3x+b
−5=−3*(−1)+b
−5=3+b
b=−8
Odp: y=−3x−8
19 mar 22:52
malami: dzieki
20 mar 11:51