1)
dane
c = 8
α = 30o
| a | √3 | ||
= cos 30o = | |||
| c | 2 |
| √3 | ||
a = 8* | = 4√3 bok a
| |
| 2 |
| a*b | 4*4√3 | |||
P = | = | = 8√3 pole trójkąta
| ||
| 2 | 2 |
| 2P | ||
r = | = ...........= 2√3 − 2 promień koła wpisanego | |
| a+b+c |
3)
|AC| = √42+32 = √16+9 = √25 = 5
| |AC| | 5 | |||
R = | = | |||
| 2 | 2 |
2)
dane
r = 2 cm
c = 5 cm
d = 7 cm
Czworokąt opisany na okręgu spelnia warunek
a + b = c + d
a, b − podstawy
c, d − ramiona
h = 2r = 4 − wysokość
| (a+b)*h | ||
P = | = r(c + d ) = 2(5 + 7) = 2*12 = 24 cm2 pole trapezu
| |
| 2 |
4)
"przekątne tego trapezu są do siebie równoległe" czy prostopadłe
2y2 = 62 = 36
y2 = 18
2x2 = 122 = 144
x2 = 72
c = d = √x2+y2 = 3√10 ramiona
h = √d2 − (12−62)2 = 9 wysokość
| 12+6 | 18 | |||
P = | *h = | *9 = 81 cm 2 pole powierzchni
| ||
| 2 | 2 |
| 12+6 | ||
e = | = 9 odcinek łączący środki ramion | |
| 2 |