c
Skizzo: Dany jest okrag O
1 o rownaniu ( x − 3 )
2 + ( y − 4 )
2 = 25 i prosta l o
rownaniu y = − x + 3
Wyznacz rownanie okregu O
2 symetrycznego do okregu O
1 wzgledem prostej l
po narysowaniu w ukladzie wspolzednych okrag przecina sie z prosta w dwoch punktach
sa to calkowite wartosci
ale potym jak rozwiaze uklad rownan
| | ⎧ | (x−3)2 + (y −4)2=25 | |
| | ⎩ | y =−x+3 |
|
pierwiastki nie wychodza całkowite i to jest moje pytanie dlaczego
19 mar 17:11
Skizzo: moze ktos chociaz sprawdzic czy sie nie myle w obliczeniach
19 mar 17:44
Bizon: ... a po co Ci te punkty przecięcia?
Równanie prostej masz ... współrzędne środka masz ... to po co przez Poznań ?
19 mar 18:16
Skizzo: a wiesz moze dlaczego to sie nie zgadza
dzieki teraz to zobaczyłem masz racje twoj sposob jest szybszy
19 mar 18:21
Bizon: a tak na marginesie rysując okrąg pewnie przez pomyłkę odłożyłeś promień r=4 ... i wtedy masz
rzeczywiście całkowite wartości
19 mar 18:27